Защо Саудитска Арабия иска да продаде още от петролния си гигант?

Най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco е напът отново да влезе в медийните заглавия

Защо Саудитска Арабия иска да продаде още от петролния си гигант?

Снимка: БТА

2030 ~ 3 мин. четене

Най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco е напът отново да влезе в медийните заглавия. Причината е, че в изненадващо изявление на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман по време на събитието Future Investment Initiative (FII), наричано още „Давос в пустинята“, той заяви, че допълнителни акции на Aramco ще бъдат продадени в следващите години.

Думите на саудитския принц бяха изненадващи както със съдържанието си, така и с конкретния момент. Причината е, че с това той намеква за многомилиардна продажба на акции, докато глобалните фондови борси страдат от пандемията, обяснява в свой анализ Oilprice.

Петролният гигант постигна голям успех при листването си през 2019 г., което му донесе 25.6 млрд. долара. Това все още стои на преден план в съзнанието на инвеститорите, а шуменето около следващо предложение на петролния гигант ще започне да изгражда нови очаквания.

Докато репликите на принца изненадаха мнозина, по-рано ръководителят на суверенния фонд на Саудитска Арабия също изтъкна възможна продажба на повече акции на Aramco. Публичният инвестиционен фонд (PIF), собственик на Aramco, съобщи, че компанията може да обмисли продажбата на повече ценни книжа, ако пазарните условия са правилни. Понастоящем акциите на Aramco все още се оценяват на около 34.75 риала (9.26 долара), което е значително над цената при излизането на борсата от 32 риала (8.53 долара) – въпреки спада в петролните цени. Общата стойност на компанията към момента се определя на 1.86 трлн. долара.

Пазарът трябва да разгледа няколко фактора, преди да реагира на новината за тази бъдеща нова сделка. Цялостната позиция в плановете за икономическа диверсификация на PIF и MBS е ясна. Без глобалния петролен, газов и нефтохимически гигант като един от основните стълбове на икономическото бъдеще на Саудитска Арабия плановете нито могат, нито ще бъдат изпълнени.

Понастоящем Саудитска Арабия остава държава, в която приходите от нефт и газ са основният фактор за нейната икономическа сила. Полагат се усилия за диверсификация за изграждане на нова и устойчива икономика в страната, осигуряваща заетост на саудитците, като същевременно се търси и как Кралството да бъде запазено и да оцелее, каквото е. Необходимата инвестиция обаче все още е основен препъникамък, въпреки че саудитският фонд вкарва милиарди долари в икономиката. Той инвестира в грандиозни проекти, както и в стартъпи и малки и средни предприятия в и извън Кралството, за да осигурят необходимия тласък за растеж.

Стратегическата презентация на фонда миналата седмица подчерта колко амбициозни са били тези планове, показвайки намерението му да удвои общите активи и инвестиции през следващата година. Въпреки всичко това има нарастващо търсене на приходите на Aramco. Въпреки че саудитското правителство е в състояние да емитира много държавни облигации, тъй като световните финансови пазари са евтини и ликвидни, бюджетният дефицит на Рияд все още е висок. Aramco, като един от единствените производители на истински пари в страната, в момента има двойно предназначение – да бъде основният финансов обезпечител на плановете за диверсификация на Кралството, но и да осигури необходимия приток на средства, за да запълни дупките в бюджета.

Цялостната парична позиция на Aramco все още е много розова, особено когато се има предвид положението на повечето от нейните конкуренти. Печалбите му все още са зашеметяващи, съвсем не като на Shell, BP, Exxon или Total, но нивата на дълг на Aramco също са се увеличили. Новите емисии на дългове на компанията могат да застрашат както бъдещия му паричен поток, така и успеха на мечтаната визия на саудитския принц за 2030 г.

Много по-евтин и по-атрактивен вариант е пускането на нови акции на пазара, тъй като няма реален риск за собственика на компанията – суверенния фонд. Изтласквайки още 5-10% от акциите на пазара, Aramco не само може да пожъне възможни 180 млрд. долара (по текуща пазарна стойност), но също така да навлезе на западните финансови пазари и борси.

Дори с администрацията на Байдън в САЩ, правителството на Джонсън във Великобритания и Меркел 2.0 в Германия, парите и политиката на Саудитска Арабия остават мощен фактор за влияние в глобалната политика.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg