Защо трябва да притежавате листосъбирачи?

Защо трябва да притежавате листосъбирачи?

Снимка: Serpact

Автор: Serpact

Ако имате градина, тогава имате доста опит в събирането на листата през есента. Сигурни сме, че не сте и особено щастливи щом настъпи този момент, особено ако се налага сутрин и вечер да събирате листата с гребло или метла. Ако не искате повече да се справяте по трудния начин, предлагаме Ви да обмислите покупката на листосъбирачи.

Какво представляват тези градински инструменти?

Това улесняват изключително много работата по почистване на градини, паркове, открити обществени места, алеи и тротоари. За да отстранят падналите по земята листа, използват въздушна струя с много висока скорост, която според модела и типа на листосъбирача издухва или всмуква листата.

Според функциите,  начина на задвижване могат да бъдат разделени по следния начин:

Според функциите

Тук е важно да направим едно важно уточнение. Тъй като всички модели листосъбирачи разполагат както с функция за издухване, така и за събиране на листата, разделянето им на видове според функциите е по-скоро на база коя функция е водеща.

Казано по друг начин, ако в описанието на градинския инструмент е посочено, че е “въздушна метла” или “духалка”, това почти винаги означава, че инструментът е с водеща функция издухване на листата. И обратно. Ако е посочено, че е “листосъбирач - духалка” това означава, че основната му функция е събирането на листа, но може и да ги издухва.

Според начина на задвижване

Предполагаме, че вече се досещате, че този вид градински инструменти (както повечето инструменти за домашна употреба) се делят на три основни категории:

Електрически

Захранват се с напрежение от 230V и за да работят трябва да са включени в електрическата мрежа. Този тип градински инструменти са ръчни (носят се в ръце или се поставят на рамото чрез презрамен колан и са оборудвани с удобна торба за събиране на листата. Отличен избор са за почистване на малки, домашни градини.

Акумулаторни (автономни)

Напълно логично, автономните листосъбирачи работят с батерии. Също като електрическите, и акумулаторните инструменти за събиране на листа могат или да издухват, или да събират листата. И те са ръчни, малки като размер и основното им предназначение е за почистване на листа от дворове и градини. Разликата между тях и електрическите е, че не са ограничени от кабел.

Бензинови

Бензиновите модели листосъбирачи могат да бъдат както за домашно ползване, така и професионални. Захранването им става с помощта на двутактови или четиритактови двигатели, като при ръчните модели моторът е поставен в раница и се носи на гръб от почистващия. Професионалните машини за почистване на листа са много по-обемни и обикновено са или на колела или се прикрепят към ремарке.

Защо трябва да притежавате листосъбирач?

 Всъщност, ползите от този вид инструменти не се свеждат само от улеснение при събирането на листата. Имате ли подобен градински инструмент у дома, можете да го използвате още и за…

Направа на домашен компост

Просто трябва да използвате вакуума на събирача на листа, да включите шредера (ако моделът има такъв) и да нарежете листата на ситно, след като ги съберете. След това ги поставете в черни найлонови торби, напръскайте ги с малко вода, ако не са влажни и затворете торбите. С вила надупчете на няколко места торбите и ги оставете в някой от ъглите на градината. Оставете листата да гният и след около 12 месеца ще имате богат естествен подобрител на почвата, наречен “листна плесен”.

Почистване на улицата или пътеките около къщата от снега

Листосъбирачите са страхотни и за почистване на улицата и пътеките около къщата от сняг. Просто трябва да използвате функцията издухване и само за няколко минути работа ще имате добре изчистени пътеки.

Имате ли двор или градина, тези градински инструменти ще ви спестят много усилия и време. Искате ли да имате перфектно почистена градина, не се колебайте, а разгледайте предложенията на водещите магазини, изберете модел и се оборудвайте за следващата есен . А тя вече наднича иззад ъгъла.

Коментари: 0