На Германия ѝ става все по-скъпо да тегли заеми

Разходите по това перо са се повишили до най-високото си ниво от януари

На Германия ѝ става все по-скъпо да тегли заеми

Снимка: БТА

Разходите за заеми на Германия са се повишили до най-високото си ниво от януари миналата година, а междувременно правителството обмисля допълнителни разходи от 50 млрд. евро за борба с последиците от пандемията.

Германия вече получава по-малко пари за набиране на средства чрез емисия на облигации, т.е. отрицателната доходност, на която се радват доста европейски страни, е все по-ниска. Това се вижда от днешната емисия на 10-годишни облигации, чиито ставки се повишиха до осеммесечен връх, тъй като пазарът залага, че усилията за вдигане на инфлацията в еврозоната ще поведат нагоре доходността на облигациите.

Емисията днес бе в размер на 3.32 млрд. евро при средна доходност от -0.32%, предава Bloomberg. Интересът към тях пък е спаднал значително до коефициент от 1.55 – най-ниският от март 2020 г.

Миналата седмица пък кабинетът изтегли 30-годишен дълг, чиято доходност за първи път от година насам бе положителна – от 0.2%, което е знак за нарастващите разходи по заеми.

Отново днес германската статистика обяви, че силният износ и солидната строителна активност са помогнали на германската икономика да нарасне повече от очакваното – с 0.3% през последното тримесечие на миналата година спрямо периода юли – септември. Службата също така ревизира данните си за най-голямата европейска икономика за 2020 г. в посока нагоре – до -4.9% от -5.0% при експресните данни.

Първият дефицит от почти десетилетие

Финансираният от дълга фискален размах създаде общ дефицит на държавния бюджет на Германия от 139.6 млрд. евро или 4.2% от брутния вътрешен продукт през 2020 г., отчете още статистиката. Това беше и първият дефицит за страната от 2011 г. и вторият най-висок след обединението на Германия.

Коментари: 0