JPMorgan тества блокчейн плащания в космоса

Изпитанията показаха, че технологията може да се използва от сателити

JPMorgan тества блокчейн плащания в космоса

Снимка: Unsplash

JPMorgan Chase & Co тества блокчейн плащания между сателити, обикалящи около Земята, съобщиха пред Reuters ръководители на банката. Изпитанията показват, че цифровите устройства могат да използват технологията, стояща зад виртуалните валути, за извършването на трансакции.

Новината за успеха на теста идва на фона на големите очаквания към Интернет на нещата (IoT), при който устройствата могат да се свързват помежду си и да си комуникират едно с друго. Междувременно банките искат да са готови да обработват плащания, когато тези джаджи започнат да правят трансакции автоматично.

Умар Фарук, главен изпълнителен директор на блокчейн бизнеса на JPMorgan – Onyx, смята, че космическото пространство е страхотно място за проби.

„Идеята беше да се изследват IoT плащанията по напълно децентрализиран начин“, коментира Фарук. „Никъде не е по-децентрализирано и откъснато от Земята, отколкото Космоса.“

За космическия си експеримент блокчейн екипът на банката използва сателитите на датската компания GOMspace.

По думите на Фарук сателитният тест сочи, че блокчейн мрежите могат да захранват трансакции между рутинни обекти. Тестът показва и възможностите за създаване на нова пазарна ниша при сателитите и то в момент, когато все повече частни компании пускат свои спътници в космоса.

JPMorgan е една от най-активните банки в областта на блокчейн. Тя обяви, че през 2016 г. е създала своя собствена разпределена книга, наречена Quorum, която беше продадена на блокчейн компанията Consensys миналата година. Банката разработи и цифрова монета, наречена JPM Coin, а през 2020 г. обособи и звеното Onyx.

Коментари: 0