Еврокомисията предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее

Брюксел също така предлага споразумението при цените на дребно да се удължи с 10 години

Еврокомисията предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейската комисия предлага цените на едро за роуминг, плащани от телекомуникационните оператори на техните конкуренти, да бъдат допълнително намалени. Също така е предвидено 10-годишно удължаване на правилата, които премахнаха таксите за мобилен роуминг на дребно в целия Европейски съюз преди четири години (изтичащо юни 2022 г.), предава Reuters.

Комисията иска първото орязване на цените на едро да действа от 1 юли следващата година, а второто да влиза в сила от 1 януари 2025 г.

„Предлагаме намаляване на тарифата за гласови услуги на едро през следващата година с 31%, последвано от намаление с 13.6% през 2025 г., докато цените за текстови съобщения да бъдат намалени с 60 и 25%“, се казва в позицията на ЕК.

Очаква се тарифите за данни да паднат с 20% през следващата година и с 25% през 2025 г.

Европейската потребителска лобистка група BEUC заяви, че Комисията трябва да бъде по-амбициозна и да намали цените близо до реалните разходи.

„Това е особено важно за данните. Високите ограничения на едро могат да повлияят на цената на абонаментите за мобилни телефони на потребителите и да изтласкат по-малките оператори от пазара “, се казва в съобщението от BEUC.

Предложението на Комисията ще трябва да бъде одобрено от страните от ЕС и Европейския парламент, преди да може да бъде прието.

Коментари: 0