Хонконг вдига икономиката си „на крака“ с 15 млрд. долара

Според финансовия секретар, напредъкът в икономическото възстановяване ще зависи от развитието на епидемията през тази година.

Хонконг вдига икономиката си „на крака“ с 15 млрд. долара

Снимка: Unsplash

280 ~ 2 мин. четене

Правителството на Хонконг ще похарчи повече от 120 млрд. хонконгски долара (15.5 млрд. долара) през следващата финансова година, за да вдигне отново "на крака" икономиката си, която е в рецесия от две години.

„Хонконг преживя премеждия през последните две години“, заяви финансовият секретар на Хонконг Пол Чан в речта си за бюджета в сряда.

„Епидемията все още продължава, а икономиката ни тепърва ще излиза от рецесия“, казва той.

Икономиката на Хонконг претърпя шест последователни свивания след борба с множество кризи, включително търговската война между САЩ и Китай, която се засили през 2018 г., месеци на продемократични протести през 2019 г., както и продължаващата пандемия.

Рекорден бюджетен дефицит

През изминалата година правителството увеличи разходите – финансирани отчасти от намаляването на фискалните си резерви, за да помогне на бизнеса и домакинствата да се справят с предизвикателствата, породени от пандемията.

„Това доведе бюджетния дефицит до рекордно висок размер от 257.6 млрд. хонконгски долара (33.2 млрд. долара) през текущата финансова година, приключваща през март“, коментира Чан.

Бюджетният дефицит, за предстоящата финансова година, се очаква да бъде 101.6 млрд. хонконгски долара (13.1 млрд. долара). Чан обяви мерки за следващата година, започващи да действат още през април:

  • Около 8.44 млрд. хонконгски долара (1.1 млрд. долара) за доставка и логистика на ваксини Covid-19.
  • Около 9.5 млрд. хонконгски долара (1.2 млрд. долара) за подпомагане на бизнеса, включително намаляване на данъка върху печалбата и спиране на такси за регистрация на бизнес.
  • За физическите лица, подкрепата включва намаляване на данъка върху заплатите, гаранции за заеми и ваучери за потребление на стойност 5000 хонгконгски долара (645 долара) за всеки жител, който отговаря на условията.

Очаква се фискалните резерви на Хонконг да бъдат 902.7 млрд. хонконгски долара (116.4 млрд. долара) до края на март, като могат да паднат до около 801.1 млрд. хонконгски долара (103.3 млрд. долара) за една година, показват официални оценки.

Икономически перспективи

Икономиката на Хонконг се сви до 6.1% през 2020 г., започвайки от 1.2% свиване през предишната година, показват официални данни.

Чан заявява, че икономиката на града ще се върне към растеж тази година. Той смята, че се очаква покачване на нивата на БВП с 3.5% до 5.5% тази година или средно с 3.3% всяка година от 2022 г. до 2025 г.

Според финансовия секретар, напредъкът в икономическото възстановяване ще зависи от развитието на епидемията през тази година.

„Ще е нужно време, за да се възобнови свободното движение на хора и туристическата дейност. Икономиката ще се сблъсква с големи предизвикателства през първата половина на годината“, коментира той по време на речта си.

Хонконг започна програмата си по ваксиниране тази седмица. Правителството заяви, че е поръчало общо 22.5 млн. дози ваксини, които ще бъдат достатъчни за всички в града.

Подкрепи Economic.bg