Ревизията на германската икономика запали фитила на европейските пазари

Силният износ и стабилната строителна активност помогнаха за по-висок ръст от очакваното

Ревизията на германската икономика запали фитила на европейските пазари

Kораб преминава покрай завода на автомобили Ford в Кьолн, Германия

Снимка: БТА

Силният износ и стабилната строителна активност помогнаха на германската икономика да нарасне с 0.3% на тримесечна база в края на годината, което е повече от очакваното. Това заяви в сряда статистическият институт на Германия в първата ревизия на данните за периода октомври – декември 2020 г. Преди това службата отчете 0.1% увеличение.

Освен за тримесечието, институтът ревизира и целогодишната си оценка за най-голямата европейска икономика – до -4.9% от -5.0% по-рано. Свиването на икономиката на Германия през 2020 г. е много по-малко, отколкото в много други европейски страни, подпомогнато от силния фискален отговор на щетите, причинени от пандемията.

Финансираният от дълга фискален размах създаде общ дефицит на държавния бюджет от 139.6 млрд. евро или 4.2% от брутния вътрешен продукт през 2020 г. Това бе първият дефицит от 2011 г. и вторият най-висок след обединението на Германия.

Колкото до позитивната ревизия, Томас Гитцел от VP Bank заяви, че ниските лихвени проценти са помогнали на строителната индустрия да продължи да просперира, докато експортно ориентираният производствен сектор се е възползвал от нарастващите поръчки от китайски клиенти.

Подкрепяни от позитивните данни от Германия, европейските акции поскъпнаха в сряда, въпреки че опасенията за евентуален ръст на инфлацията и високите оценки на акциите държат печалбите ограничени.

Регионалният индекс STOXX 600 се повиши с 0.21% към 11:30 ч. българско време, като водещи печалби бяха пътническите и строителните акции. Припомняме, че планът на Джонсън за отваряне на британската икономика още от вчера запали фитила на акциите, свързани с туризма и развлеченията.

Германският индекс DAX отбеляза ръст с 0.6%, докато френският CAC 40 се увеличи с 0.12%.

На другия полюс обаче британският индекс FTSE 100 спадна с 0.30%, като ефект оказа и новината, че търговското споразумение по Brexit се отлага. Акциите на AstraZeneca пък ес понижиха с 1.3%, след като компанията заяви на Европейския съюз, че очаква да достави по-малко от половината договорени ваксини срещу COVID-19.

Германската компания за спортни облекла Puma поевтиня с близо 4% на дъното на STOXX 600, след като заяви, че очаква силно въздействие върху резултатите си вследствие на пандемията до края на второто тримесечие.

Коментари: 0