Румъния започва да добива газ в Черно море до края на 2021 г.

Black Sea Oil & Gas вярва, че страната ще се откаже от спорните такси в закона за експлоатация на залежите

Румъния започва да добива газ в Черно море до края на 2021 г.

Снимка: Pixabay

Базираната в Румъния Black Sea Oil & Gas (BSOG) ще започне да добива природен газ от своя румънски проект за 600 млн. долара през ноември, заяви главният изпълнителен директор Марк Бийкъм. 

Той обаче допълни, че по-нататъшният напредък по проекта зависи от отказа от спорните такси в закона за експлоатация на залежите. Допълнителни такси за проекти в акваторията бяха въведени преди две години от предишното лявоцентристко правителство. Промяната на законодателството засегна производителите, които през последните години похарчиха милиарди долари, за да подготвят извличането на природен газ от териториалната зона на Румъния в Черно море, пише Reuters.

BSOG, контролирана от компанията за частни капиталови инвестиции Carlyle Group LP, продължи с проекта си за добив на около 10 милиарда кубически метра газ, вярвайки, че новото дясноцентристко правителство ще премахне данъка преди ноември.

Имаме този перфектен проект, изключително ценен от ЕС. Проектът на Black Sea Oil & Gas има срок на живот 10-15 години, а около неговата инфраструктура може да бъдат развити проекти за възобновяема енергия“, заяви Марк Бийкъм.

Министърът на енергетиката на Румъния Вирджил Попеску заяви, че тази година ще започне експлоатацията и „първата молекула румънски газ от Черно море“ ще бъде извадена от периметъра Аурора от компанията Black Sea Oil & Gas. Във вторник той заяви още, че е убеден, че парламентът ще измени офшорния закон и ще премахне допълнителния данък преди лятната почивка. Също така каза, че OMV Petrom може да започне да добива газ от Neptun Deep до 2025 г.

Междувременно OMV Petrom отложи окончателното инвестиционно решение за своя много по-голям офшорен проект Neptun Deep.

Изпълнителният директор на OMV Petrom Кристина Верчере се съгласи, че това ще отнеме около четири години след окончателно инвестиционно решение.

„Затова мисля, че е наистина важно да тръгнем“, каза тя на събитие вчера.

Коментари: 0