Приложението, което може да спаси туризма

Travel Pass ще бъде напълно безплатно и ще стартира в следващия месец

Приложението, което може да спаси туризма

Снимка: Pixabay

Ново приложение, което ще осигурява на пътниците пълна информация за всички ограничения и изисквания, както и ще им позволи да записват в него своята здравна информация, се очаква да стартира следващия месец. IATA Travel Pass се разработва от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), глобалната търговска асоциация, в която членуват 290 авиокомпании.

Асоциацията се надява, че именно мобилното приложение, което ще бъде напълно безплатно за пътниците, е ключът към повторното отваряне на границите и рестарт на полетите без карантина. Определяйки се като „глобално и стандартизирано решение за валидиране и удостоверяване на всички държавни разпоредби относно изискванията за пътуване на пътници Covid-19“, приложението Travel Pass има четири основни функции.

Първо, има глобален регистър на здравните изисквания, така че пътниците да могат да проверят какво е необходимо да направят, за да посетят дестинацията, която искат. В приложението ще са регистрирани и всички глобални центрове за тестове и ваксинация, които хората могат да посетят преди заминаването си. Освен това всеки пътник може да „вкара“ своя сертификат, че се е ваксинирал срещу коронавируса в приложението. В него ще може да се качат и данните от хартиения пътнически паспорт на съответния човек, както и всички останали документи, необходими при пътуване.

„За да отворят отново границите си без карантина, правителствата трябва да бъдат убедени, че рискът от COVID-19 е смекчен до минимум. Тестовете или доказателството за ваксинация са решението. Каквито и да са плановете на правителствата, ще бъдем готови да им помогнем с IATA Travel Pass“, заяви изпълнителният директор на IATA Александър де Джуниак в своя блог, предава CNN.

Тази нова цифрова платформа представлява модернизация на съществуващата система от хартиени тестове и сертификати за ваксинация. В момента се занимава само със сертифициране на Covid-19, но има потенциал да бъде разширен в бъдеще според нуждите.

IATA Travel Pass ще бъде безплатен за изтегляне и използване от пътниците, а стартирането на iOS и Android е планирано за края на март. На този етап Singapore Airlines ще бъде първият партньор на приложението. IATA прави изпитания за съвместна работа с още 20 авиокомпании, включително Qatar Airways, Emirates, Etihad Airways, Copa Airlines и RwandAir.

Коментари: 0