Apple купува компании по-често, отколкото човек взема заплата

Размерът на придобиванията обаче е далеч по-малък от на конкурентите Amazon, Microsotft и Facebook

Apple купува компании по-често, отколкото човек взема заплата

Снимка: БТА

Apple е придобила около 100 компании през последните шест години, разкри изпълнителният директор на компанията Тим Кук на редовното годишно събрание на акционерите, цитиран от BBC. Това означава, че гигантът извършва придобиване средно на всеки три до четири седмици.

Любопитната статистика идва, след като наскоро Apple приключи най-доброто си тримесечие по приходи за всички времена, генерирайки 111.4 млрд. долара през първото фискално тримесечие за 2021 г. (то съвпада с последното календарно на 2020 г., бел.р.).

От думите на Тим Кук по време на събранието стана ясно, че сделките са насочени най-вече към придобивания на компании с интересни технологии и талантлив кадрови потенциал.

Най-голямото придобиване през последното десетилетие бе покупката на Beats Electronics, производител на слушалки, основан от рапъра и продуцент д-р Дре. Сделката се оценява на стойност 3 млрд. долара. Друга интересна покупка, също в музикалния спектър, е тази на софтуерната компания за разпознаване на песни Shazam за 400 млн. долара през 2018 г.

Най-често Apple купува по-малки технологични фирми и след това включва техните иновации в собствените си продукти. Пример е израелската PrimeSense, чиято технология за 3D сензори допринесе за разработването на функцията за лицево разпознаване FaceID. Наред с това гигантът инвестира и в технологии, които остават невидими за очите на крайния потребители.

Самоуправление, подкасти и други

Списъкът на Apple с придобивания и инвестиции е изключително разнообразен. През изминалата година корпорацията купи няколко компании за изкуствен интелект (AI), виртуална реалност, стартиране на плащания и бизнес с подкасти.

През 2019 г. Apple придоби Drive.ai – фирма, която използва изкуствен интелект за създаването на системи за самоуправление на превозни средства.

През 2016 г. гигантът от Купертино инвестира 1 млрд. долара в придобиването на дял в китайската услуга коли под наем Didi Chuxing.

Дълбоки джобове

Apple е изключително печеливш играч и компания, оценявана на стойност над 2 трлн. долара, което подсказва, че има много пари за придобиване.

Въпреки завидната честота, с която пълни портфолиото си обаче, тя е изключително селективна в избора си. Неотдавна изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск разкри, че преди години се е обърнал към Тим Кук с предложение Apple да придобие бизнеса му с електрически автомобили. Офертата му обаче е отхвърлена.

А измерени по стойност, придобиванията на Apple всъщност са много по-сдържани в сравнение с тези на много нейни конкуренти. Microsoft например плати 26 млрд. долара за LinkedIn, Amazon – 13.7 млрд. за Whole Foods, а Facebook – 19 млрд. долара за WhatsApp.

Десетте най-големи покупки на Apple, взети заедно, все още биха стрували далеч по-малко от която и да е от тези сделки.

Коментари: 0