Здраве от Изтока

След успеха в Банско, Аюрведа клиник е вече и в София

Здраве от Изтока

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2831 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева
Имах болка в коляното, която ме мъчеше с години. Ходих при различни лекари, предписваха ми лекарства, правихме какви ли не процедури, но без резултат. Болката не изчезваше и беше станала като моя втора природа. Това продължи, докато не попаднах в Аюрведа клиник, където с лечебна терапия успяха бързо да ме избавят от хроничната болка, разказва пациент.

Близо до хората

Аюрведа клиник е вече и в София - след като първата клиника с автентично Аюрведа лечение в Банско доказа своите ползи, през юли 2017 г. веригата отвори врати на бул. „Янко Сакъзов” 30 в столицата. Така тази уникална възможност за лечение на болестни нарушения и за профилактика е близо до още повече хора, които търсят алтернативи за своето здраве.Произход

Думата Аюрведа е събирателно понятие от “Аю“– живот, и “ Веда“ – знание, осъзнаване. Тази мистичната и екзотична индийска система за здраве и хармоничен живот набира популярност по света и у нас. Желанието на хората за пълноценен живот е причината за появата на Аюрведа преди хилядолетия. Смята се, че това знание идва от универсалното съзнание, сътворило видимия свят. Индуската митология нарича този висш интелект „Брама”. Според преданията мъдреците в Индия били застигнати от болести и преждевременна смърт, което пречело на тяхната практика и те потърсили помощ от бог Индра. Царят на боговете поискал съдействието на бог Брама и той предал знанието за Аюрведа.

Аксиоми

Аюрведа има свои непреходни аксиоми. Без тях тя не може да бъде разбрана: учението за трите доши – вата, пита, кафа, и учението за петте елемента - пространство, възух, огън, вода, земя. Всяко човешко същество носи в себе си тези три енергии, представящи петте вечни елементи. Аюрведа обяснява всички аспекти на здравето, използвайки учението за петте елемента и трите доши, като познава из основи и причините за наличие на болест.

Автентично знание

В Аюрведа клиник София д-р Махеш Гарже и д-р Мохини Гарже извършват прегледи, диагностика и аюрведични терапии. Те са дипломирани лекари с голям опит, завършили университет за класическа медицина и в последствие и университет за лечение с Аюрведа. Д-р Махеш Гарже е бил в Германия и Франция, а също и на други места в Европа и установил, че принципите на Аюрведа не се прилагат правилно. И тъй като за повечето европейци не е възможно да отидат чак в Индия, за да се лекуват, това го мотивира да покаже в България истинската същност и сила на Аюрведа.

Индивидуален подход

Всеки детайл в аюрведичното лечение в София и Банско е на най-високо ниво. В Аюрведа клиник го няма познатия шаблон: имате високо кръвно налягане, пийте тези хапчета и ако не помогнат, ще опитаме с други. Подходът към всеки е индивидуален. Първата стъпка е обстойната консултация, която може да продължи около един час. Прави се пулсова диагностика от обучен в Индия специалист, която допринася за правилното диагностициране на пациента. По време на консултацията се дават конкретни препоръки, свързани с начина на живот и на хранене. Терапевтичните продукти, които са предписват, са направени от най-реномирани производители в Индия. Няма ограничения във възрастта на пациентите, в клиниката се лекуват и бебета. Много родители си дават сметка колко определяща е първата година от живота и Аюрведа им дава верния подход към здравето на тяхното дете.

До корена на проблема

Аюрведа не е магическото хапче, което с един прием лекува всичко, както на повечето хора им се иска. Аюрведа обаче стига до корена на проблема и го изцелява. При този метод няма стриктни ограничения и забрани, а се търси балансът за конкретния организъм. Терапиите, които се извършват от висококвалифицирани специалисти от Индия, заедно с лечебните добавки дават изключително добри резултати. Българите все повече се доверяват на Аюрведа, особено когато съвременната медицина не е могла да се справи с техните здравословни проблеми. После се връщат отново и отново за профилактика. В двете Аюрведа клиники често се идва след силни препоръки от близки и познати, които тук са възстановили свето здраве. Идват и много хора от страната и чужбина, които са научили за уникалния метод на лечение и са любопитни да опитат. Доверието се печели само по един начин – чрез качеството и резултатите.

Обичайна практика е пациентите да получат подобрение само след няколко дни, а проблемът не е намирал решение с години. Затова не се колебайте дали да опитате в Аюрведа клиник, а просто се доверете.


 

Д-р Махеш Гарже: Колата се нуждае от бензин, а тялото – от енергия

Болестите навсякъде по света са едни и същи, защото и човешкото тяло е устроено по един и същи начин. Разбиранията на хората обаче са различни. Европейците гледат на тялото като на машина, която има сърце и мозък. Аюрведа разглежда човека като цялостна система и всеки здравословен проблем влияе на всяка система и на всяка клетка в тялото.

Аюрведа помага да разберете себе си и да възстановите връзката си с природата. Тя не дава стриктни правила, а само насоки как да се отнасяте към нещата. Проявява гъвкавост – ако сте гладни, не ви забранява да ядете, нито пък ви кара да ядете насила, когато нямате апетит.

Когато Аюрведа възниква, въздухът не е бил замърсен, храната не е била пълна с химикали., но и тогава хората са боледували. Това показва, че болестите са вътре в тялото.  Често те са в резултат на дълго натрупване. В работата с пациентите опитваме да достигнем до причината. За да възстановим баланса и здравето, даваме насоки за храненето и за начина на живот, прилагаме различни процедури за прочистване и детоксикация.

Повечето хора искат да ядат и да пият без задръжки, без да полагат усилия за здравето си и в един момент  се оказват в състояние да карат колата си без бензин. Аюрведа дава отговор как да живеете и как да поддържате своето здраве.
Коментари: 0