Здравният министър призова да не се пътува до Благоевград и Търговище

Той обяви, че ще се следят и социалните канали на заведенията за неспазване на мерките

Здравният министър призова да не се пътува до Благоевград и Търговище

Снимка: Красимир Свраков

7178 ~ 1 мин. четене

Избягвайте пътувания в областите Благоевград и Търговище освен по наложителни причини. Това призова днес на брифинг здравният министър Костадин Ангелов. Причината за призива е, че там има заболеваемост от над 120 души на 100 хиляди.

За страната общо тя е 74 на 100 хил. и сме на 22-ро място сред страните от ЕС по този показател, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Смъртността е 1.56 на 100 хил. и оставаме на осмо място в Европа, допълни той. По ръст на новите случаи за изминалите две седмици се намираме на 4-то място в Европейския съюз.

Въпреки това обаче в началото на седмицата здравния министър със своя заповед увеличи максималния капацитет на публиката, която може да присъства на спортни събития на Националния стадион "Васил Левски", а в началото на месеца бе позволена и публика в спортните зали на закрито.

Здравният министър още веднъж обяви, че ще бъде осъществяван строг контрол за спазване на мерките на обществените места, като дори ще бъдат проверявани социалните мрежи на ресторанти и нощни клубове за възможно неспазване на правилата.

Подкрепи Economic.bg