Здравното министерство отчете „устойчив ръст“ на ваксинираните

Броят на ваксинираните обаче остава тревожно нисък – под 1 млн. души са завършили имунизационния цикъл

Здравното министерство отчете „устойчив ръст“ на ваксинираните

Снимка: БТА

564 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Малко над 2 милиона са общо поставените дози ваксини в България до момента, като броят на хората със завършен имунизационен цикъл остава под милион – едва

984 573 души.

Тези данни изнесоха от Министерството на здравеопазването днес. Оттам отчитат „устойчив ръст на ваксинационния процес“ през последните три дни. Засега обаче той не може да компенсира изоставането на страната ни, която продължава да е на дъното на класацията.

По данни на института „Джон Хопкинс“ делът на ваксинираните в България е около 13%. За сравнение в Европейския съюз като цяло той е почти 60 на сто. Неведнъж досега служебното правителство разкритикува организацията на кампанията от страна на предишните управляващи. Ресорният министър изтъква като една от основните грешки приоритизирането на договарянето на ваксини от AstraZeneca.

Опити за ускоряване на ваксинацията сега се правят на фона на надигащата се нова вълна на разпространение на коронавируса. Щамът „Делта“ вече притесни другите страни, а на места като Гърция мерките се затягат, въпреки че летният сезон е в разгара си.

Последните тенденции  

Първенец по брой поставени първи дози остава София. Към 28 юли 2021 година в столицата са поставени 1591 първи дози от ваксините срещу COVID-19. Следват Пловдив, Бургас и Варна. В последните три дни нарастване в броя поставени първи дози ваксини се наблюдава във Велико Търново, Враца,  Габрово, Добрич Кюстендил, Ловеч, Хасково, Сливен, Шумен.

Подкрепи Economic.bg