„Няма да бъдем шантажирани“: Разговорите за кабинет удрят на камък

Без ясен политически ангажимент „става дума за котка в чувал“, заяви Христо Иванов

„Няма да бъдем шантажирани“: Разговорите за кабинет удрят на камък

Снимка: БТА

3911 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Видяхме доста съмнителна персонална атака, но не получихме отговор на въпросите, които поставихме. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира изказването на „Има такъв народ“ от днес, че партията води страната към нови предсрочни избори.

Иванов бе категоричен, че без ясен политически ангажимент по политики и приоритети, „става дума за котка в чувал“. Той допълни, че никой не трябва да прехвърля отговорността за съставяне на кабинет на „Демократична България“, защото тя просто

тласка страната към управление, което може да промени България“.

„Така и не получихме отговор на въпросите, които поставихме. Оставаме в очакване да видим състав на Министерски съвет на „Има такъв народ“ и да кажат дали ще поемат ясни политически ангажименти и в светлината на това ще преценим дали „Демократична България“ ще подкрепи това предложение“, коментира Иванов.

Той допълни, че партията иска да проведе и дискусия с предложените за министри.

На въпрос за тримата министри от служебното правителство, които Иванов иска да останат и в редовното – на финансите Асен Василев, на икономика Кирил Петков и на образованието Николай Денков – председателят на ДБ заяви, че ги харесва, защото „именно те атакуваха схемите на ДПС“.

Както от ДБ, така и от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ заявиха, че очакват кабинет с висок стандарт.

Иванов допълни, че ако очакванията им бъдат удовлетворени, те ще дадат подкрепата си.

Нямаме планове да вървим към нови избори, но няма да бъдем шантажирани“, отсече Иванов.

От формацията на Мая Манолова посочиха, че не са желали и не са заявявали претенции за министерски места във властта, но искат ясни знаци от ИТН, че ДПС няма да има влияние в бъдещия кабинет.

По примера на БСП, и Манолова заяви, че партията ѝ иска да бъде подписано споразумение с „Има такъв народ“, в което да са очертаят ясни политики – преизчисляване на пенсиите, подкрепа за родители с деца, ясна подкрепа на бизнеса, ревизия на предишното управление и ясен ангажимент ГЕРБ и ДПС да не бъдат допуснати в следващо управление.

Няма да подкрепим правителство, което дава възможност за инсталиране на влияния на ГЕРБ, ДПС и техните кръгове. Виждаме, че от ДПС започват да поставят и условия какво правителство биха подкрепили и какво не биха“, заяви Манолова.

Припомняме, че по-рано днес депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви в ефира на Nova, че няма да подкрепи кабинет, ако в него министри са въпросните три лица от служебното правителство – Василев, Петков и Денков, тъй като според него това са „хора на Прокопиев“.

Подкрепи Economic.bg