Тошко Йорданов обвини ДБ, че води страната към нови избори

Според съпредседателя на "Има такъв народ" Христо Иванов и Мая Манолова играят политически игри, на които ГЕРБ се радва

Тошко Йорданов обвини ДБ, че води страната към нови избори

Снимка: БТА

3356 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

"Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате". Това каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в декларация от името на групата, предаде Агенция "Фокус".

Според него е неприемливо "Демократична България" да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила изборите.

Той попита и какви игри се играят в 46-ото Народно събрание. "Ние отскоро сме в политиката и разбираме, че политиката е мръсна игра. Ние няма да играем по вашите правила", подчерта още Тошко Йорданов.

Припомняме, че вчера от трибуната на Народното събрание Христо Иванов прочете декларация от името на парламентарната си група. В нея бяха предявени амбиции за намеса в бъдещия състав на Министерски съвет. Лидерът на ДБ акцентира върху имената на Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.

Четири дни преди тази декларация по инициирана от "Има такъв народ" среща тук в това Народно събрание политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на "Демократична България", каза Йорданов и уточни, че на тази среща от "Демократична България" не са имали претенции към персоналния състав на Министерски съвет.

Тошко Йорданов обаче атакува остро финансовия министър Асен Василев и го обвини в кражба на интелектуална собственост и нарушение на закона при управлявани от него фирми.

"През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни болите. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпват конфликти. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца по-късно изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата", допълни Йорданов.

"Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора, той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, започва да развива абсолютно същата дейност като предната и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост", каза още съпредседателят на ИТН.

Според него човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Йорданов посочи, че Василев е бил поканен да участва в първия проектокабинет на партията, защото публичният му образ е бил добър. Бил му е предложен пост на вицепремиер по европейските средства, защото е заявил, че иска да работи за спиране на „мръсните пари на ГЕРБ и ДПС“. Василев обаче е отказал позицията с аргумента, че желае да е финансов министър.

„След като тази основна цел ще има пълната подкрепа на ИТН и ще работим в железен екип в тази посока, защо Христо Иванов измести акцента и започна да приказва за министри?“, попита Йорданов.

По отношение на „Демократична България“, Йорданов коментира, че между тях няма разминавания по темата за съдебната реформа, която е важна за ДБ. Той посочи, че заявките на Христо Иванов винаги са били свързани с такава реформа.

Подкрепи Economic.bg