Новият собственик на ЧЕЗ мисли да предлага застраховка на електроуредите

Според мажоритарния собственик на "Еврохолд" смяната на политическата обстановка винаги раздвижва икономиката

Новият собственик на ЧЕЗ мисли да предлага застраховка на електроуредите

Снимка: Стопкадър/bTV

10464 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Няма и няма как да има скрит инвеститор в сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България, защото „Еврохолд“ е публична компания. Това обясни председателят на Надзорния съвет Асен Христов в ефира на bTV. Припомняме, че сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ продължи повече от три години, като според Христов около нея е имало различни интереси – както политически, така и държавни.

„Имаше моменти, когато КЗК ни спря, после ни пусна. Тези случки вероятно са били свързани и с държавния интерес“, посочи Христов.

Сделката за ЧЕЗ се оценява на общо около 525 млн. евро и бе завършена тази седмица. „Еврохолд“ я финансира с излизане на Българската фондова борса (БФБ) и набиране на 157 млн. лв., а останалите средства са от синдикиран заем от големи международни институции като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Финансирането от банките помага утре да няма никакъв политически натиск върху нас“, коментира Христов.

Според него активите на ЧЕЗ са стратегически и това е едно от нещата, които „е добре, че е в български ръце“.

На въпрос дали смяната на правителството на ГЕРБ е позволила сделката най-после да се реализира, Христов отвърна, че промяната в политическата обстановка винаги води до движение в икономиката.

„Години наред икономиката вървеше малко по-бавно. Сега се надявам да тръгне по-бързо“, посочи председателят на Надзорни съвет на „Еврохолд“.

На въпрос дали старото управление е спирало сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ, Христов отговори, че се е работело „и в двете посоки“.

В една такава сделка винаги има държавен интерес. Има политическо лоби, което искаше да национализира ЕРП-тата, има и такова, което иска да задвижи частния бизнес“, допълни Христов.

По негови думи „Еврохолд“ е обявило за продажба част от своя бизнес в сферата на автомобилите и лизинга и остава само със застрахователния и енергийния.

Христов направи и интересно предложение за обвързване на двете сфери – в цената на тока доброволно да може да влезе малък компонент, който да е за застраховка на електроуредите на хората от токови удари.

Смятам, че е много добре в цената на електроенергията доброволно да се включи някаква съвсем малка компонента, може би 50 ст. или 1 лев на месец, с който да се застраховат електроуредите. Разбира се, че ЧЕЗ не може да предвиди светкавиците, токовите удари и всичко останало, но ако има една малка такава компонента, това може да се направи."

Христов също така даде заявка да засили работата с потребителите, като се даде възможност на хората електронно да обслужват своите сметки, документи, присъединяването си към мрежата. Това все пак зависи и от законодателството в страната, изтъкна председателят на Надзорния съвет.

Според одобрения от КЗК проект „Еврохолд“ трябва да инвестира в следващите три години межди 250 и 300 млн. лв. Христов категорично посочи, че в момента българските дружества на ЧЕЗ са в много добро финансово състояние.

На въпрос какво ще стане с тока, той отговори, че ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ не определят цената на тока – те само дистрибутират и веднъж годишно дават предложение на КЕВР на база цената на тока за производство и превоз.

*Заглавието е променено с постъпила допълнителна уточняваща информация от компанията.

Подкрепи Economic.bg