Най-голямата приливна турбина вече работи край бреговете на Шотландия (галерия)

Съоръжението тежи 680 тона и има мощност два мегавата

Най-голямата приливна турбина вече работи край бреговете на Шотландия (галерия) 10 Снимки

Снимка: Orbital Marine Power

12595 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Приливна турбина, тежаща 680 тона и наречена „най-мощната в света“, започна да произвежда електроенергия. Orbital O2 2MW е свързана към мрежата на Европейския център за морска енергия в Оркни – архипелаг, разположен северно от континентална Шотландия. Новината бележи още една голяма стъпка напред за зараждащия се морски енергиен сектор на Великобритания, съобщава CNBC.

В съобщение на шотландската инженерна фирма Orbital Marine Power се обяснява как нейната 2-мегаватова турбина е била закотвена във воден обект, наречен Fall of Warness, с подводен кабел, свързващ я с местна електрическа мрежа на сушата.

Турбината, която е дълга 74 метра, ще работи във водите край Оркни през следващите 15 години, обяви компанията. Тя „има капацитета да задоволи годишното търсене на електроенергия от около 2000 британски домове“.

Генераторът също е настроен да изпраща енергия към наземния електролизатор, който ще генерира така наречения зелен водород. В изявление изпълнителният директор на Orbital Marine Power Андрю Скот описа новината като „основен етап за O2“.

Финансирането на строителството на турбината идва от публични кредитори чрез Abundance Investment. Шотландското правителство също е предоставило 3.4 млн. паунда (около 4.72 млн. долара) подкрепа чрез своя фонд Saltire Tidal Energy Challenge.

Майкъл Матесън, секретар на кабинета на шотландското правителство за нулеви емисии, енергия и транспорт, заяви, че страната му е „в идеално положение да използва огромния глобален пазар за морска енергия“.

Разгръщането на O2 на Orbital Marine Power, най-мощната приливна турбина в света, е горд момент за Шотландия и важен крайъгълен камък в нашето пътуване до мрежата с нулеви емисии“, добави той.

Гледайки към бъдещето, компанията заяви, че насочва погледа си към комерсиализацията на своите технологии чрез внедряването на мултимегаватни масиви.

С огромна брегова линия, Великобритания е дом на редица проекти, свързани с морската енергия.

През април беше обявено, че едногодишен изследователски проект, фокусиран върху потенциала на приливите, вълнови и плаващи вятърни технологии, е получил подкрепа от Marine-i – програма, насочена към иновации в области като морската енергия.

Проектът е ситуиран на островите Сили, архипелаг, разположен край югозападното крайбрежие на Англия, и ръководен от Isles of Scilly Community Venture, Planet A Energy и Waves4Power.

Има и потенциал и когато става въпрос за реки. Още през март Администрацията на пристанището на Лондон даде началото на изпитанията на технологията за приливна енергия на участък от река Темза. Това е ход, който в крайна сметка може да помогне за декарбонизиране на операции, свързани с реката.

Въпреки че интересът към морските енергийни системи изглежда нараства, настоящият отпечатък на индустрията и нейните технологии остава малък. Данните от Ocean Energy Europe показват, че през миналата година в Европа са добавени само 260 киловата капацитет на приливния поток, докато са инсталирани само 200 kW енергия от вълни.

За разлика от това, през 2020 г. в Европа са инсталирани 14.7 гигавата вятърни мощности, според организацията на индустрията WindEurope.

Подкрепи Economic.bg