Зеленчуците поевтиняват, някои плодове поскъпват

Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Зеленчуците поевтиняват, някои плодове поскъпват

Снимка: Pixabay

С настъпването на лятото се наблюдава поевтиняване на зеленчуците на пазара и известно поскъпване на някои плодове. Това стана ясно от информация на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

На по-ниски цени през тази седмица в сравнение с миналата се предлагат оранжерийните домати и краставици. Доматите са поевтинели с 8.9% и се продават по 1.63 лв, а краставиците  поевтиняват с 5.2 на сто, достигайки цели от 1.09 лева средно за килограм. 

Картофите поевтиняват с 2.6% и се търгуват по 0.76 лв. за килограм на едро, а пресните с 9.4%, достигайки цени от 0.87 лв средно за килограм. Зелето е поевтиняло с 10% и се търгува по 0.45 лв. за килограм на едро. Цената на зелената салата се запазва 0.45 лв. за брой. 

Леко поскъпване се наблюдава при някои от плодовете през тази седмица. На пазара се предлагат по-качествени ябълки и повишението на цените при тях е с 2 на сто. Ягодите се продават по тържищата за 3.35 лв. за килограм, цената на черешите отбелязва лек спад с 2.3% до 2.13 лв. за килограм. При лимоните поскъпването е по-осезаемо - с близо 8%. 

Кравето сирене е поевтиняло леко в сравнение с миналата седмица, с едва 0.5 на сто и се продава средно по 5.76 лв. за килограм. Кашкавалът, тип "Витоша" се търгува по 10.00 лв./кг. 

Олиото се купува по 2.07 лв. за литър.

Минимално поскъпване има при брашното тип "500" – с 1 до 0.81 лева за килограм. Средно по 2.43 лева за килограм се продава зрелият фасул, докато яйцата струват по 0.18 лева за брой на едро. Каймата се търгува по 4.67 лв. за килограм. Пилешкото замразено месо се продава по 3.62 лв. за килограм на едро. Захарта се купува по 1.58 лв./кг. 

Според данните на ДКСБТ индексът на тържищните цени (ИТЦ), отразяващ цените на хранителните стоки на едро, е отбелязал понижение в началото на месец юни с 2.68%, достигайки 1.340 пункта. 

В края на април ИТЦ се повиши до 1.448 пункта, което е най-високото му ниво от повече от две години.
Коментари: 0