Жителите на Пекин са намалели за първи път от 20 години

От години властите се опитват да стопират ръста на населението

Жителите на Пекин са намалели за първи път от 20 години
След като населението на китайската столица Пекин нарасна с 2/3 за последните 20 години и предизвика сериозни проблеми, едва през 2017 г. мерките на властта за ограничаването на неговия брой най-сетне дадоха резултат. През миналата година жителите на града са се стопили с 21 000.

Броят на постоянните жители на града през 2017 г. е бил 21 707 000 – с 21 000 по-малко от предходната, съобщи Синхуа, позовавайки се данни на местните власти. Така на практика за първи път от две десетилетия насам населението в Пекин намалява, предава Reuters. 

Драстичният ръст на жителите на града доведе до повишаване на енергийното потребление с над два пъти, а броят на автомобилите скочи трикратно. Властите в Пекин се опитват да ограничат увеличаването на населението, за да се справят с проблеми като задръстванията, недостига не ресурси и покачването на цените на недвижимите имоти.

Градът работи по интегрирането на икономиката си със съседната провинция Хъбей и с град Тянцзин, за да се създадат условия някои университети, ведомства и компании да се изнесат. 
Въпреки че големи градове като Пекин и Шанхай са си поставили за цел да контролират нарастването на населението, Китай като цяло опитва да предприеме действия за увеличаване на раждаемостта, която се понижи през 2017 г. и се очаква да спадне още повече през тази година.

Възрастните хора в момента са 240 милиона, но се очаква до 2035 г. те да станат 400 милиона, което ще застраши здравната и пенсионната система на страната.

Коментари: 0