Зоран Заев: Над 75% от македонците подкрепят членството в ЕС и НАТО

Македония, България и Гърция могат да са двигателят на Балканите, смята македонският премиер

Зоран Заев: Над 75% от македонците подкрепят членството в ЕС и НАТО
Над 75% от македонските граждани подкрепят членството на страната ни в ЕС и НАТО, изтъкна министър-председателят на западната ни съседка Зоран Заев. „Това е наше право, което трябва да зачитаме и подкрепяме. Това е демокрацията“, казва още той в интервю за белградското издание „Политика“, цитиран от Дарик.

Заев смята, че поведението на управляващите в международен план е пример за това, че когато има политическа воля, има и решение за всеки открит въпрос. „Вярвам, че договорите на Македония с България и Гърция ще бъдат силна мотивация за разрешаването и на други открити двустранни въпроси в региона. Стабилни Балкани означава стабилна Европа и стабилен свят“, подчерта македонският премиер.

Международната общност също си дава сметка за това, смята Заев. „Силно вярвам, че страните членки на ЕС ще намерят сили да подкрепят Македония след няколко дни и ние ще получим дата за започване на преговори за присъединяване, а след това ще получим и покана за пълноправно членство в НАТО и така ще се превърнем в 30 член на Северноатлантическия пакт“, каза македонският лидер.

По повод „предупреждението от страна на Русия“, че членството на Република Македония ще застраши сигурността в региона Зоран Заев казва следното: „Икономическото, културното, както и това в областта на земеделието сътрудничество е на високо ниво. Очакваме това нещо да се развива и в бъдеще. Евроатлантическото бъдеще на Македония няма да наруши това сътрудничество, а напротив Русия ще получи една по-силна и по-стабилна Македония като партньор във всички области“.

Според македонския премиер неговата страна заедно с България и Гърция имат готовност да бъдат двигателят за развитието на целия регион в икономически план. 
Коментари: 0