Apple изненада с по-висока от очакваното печалба

Европейските пазари остават съсредоточени върху развитието на Brexit

Снимка: БТА
През изминалия ден американските фондови пазари не успяха да намерят единна посока на движение. Фокусът на инвеститорите беше съсредоточен върху финансовите отчети на някои от най-големите компании на Wall Street, както и върху двудневната среща на ФЕД, след която ще бъде обявено решението на централната банка относно нивото на основния лихвен процент в страната.

Акцентът падна върху тримесечните отчети на Apple, които бяха публикувани веднага след края на щатската търговска сесия. Компанията обяви $4.18 печалба на акция и приходи от $84.3 млрд., с което за малко надхвърли очакванията на анализаторите, като по този начин в следборсовите часове на търговия акцията на технологичния гигант успя да изтрие първоначалното изоставане от процент и дори скочи с 6%.

При водещите индекси Dow Jones успя да напредне с 0.21%, докато S&P500 и NASDAQ отстъпиха със съответно 0.15% и 0.81%. В Европа вниманието беше насочено към поредния парламентарен вот, след който британските депутати се обединиха около идеята за предоговаряне на условията по Brexit. От Брюксел нееднократно категорично отхвърлиха тази възможност, като единствено удължаване на срока за излизане на Великобритания от ЕС остава на дневен ред. В края на сесията водещите индекси записаха повишения – британският FTSE100 напредна с 1.29%, следван от DAX и CAC с ръстове от съответно 0.08% и 0.81%.

Основен лихвен процент – САЩ

Акцентът за седмицата ще падне върху двудневната среща на ФЕД, след която в сряда от 21 ч. българско време ще бъде обявено решението на централните банкери дали лихвените ставки да бъдат променяни. Очакванията се основния лихвен процент да остане непроменен на текущото си ниво от 2.50%, като повече внимание инвеститорите ще обърнат на стандартната пресконференция, която ще последва след обявеното решение. Икономисти очакват председателят на ФЕД Джером Пауъл да даде повече яснота около бъдещата парична политика на банката с оглед опасенията от забавяне на икономическия ръст през 2019 г. 

BNP Paribas SA

Изключително неуспешната 2018 година за акцията на френската банка изведе цената до ниво от 40 евро, което в дългосрочна перспектива виждаме, че представлява силна подкрепа. За по-консервативните инвеститори, желаещи да намерят по-прецизен момент за покупка, е желателно да се изчака втори тест на подкрепата, като нов неуспешен пробив ще бъде чудесна възможност за вход в дългосрочна дълга позиция.

USD/CAD


Началото на новата година донесе много силно представяне на канадския долар спрямо щатския му конкурент. Силният възходящ тренд на валутната двойка беше прекъснат, като корекцията беше ограничена на нива, близо до 200-дневната ЕМА. Цена от 1.32 се оказа силна подкрепа на движението, като смятаме, че моментът е удачен за нова вълна на поскъпване. Двете поредни бичи свещи приемаме като сигнал за вход с цел постигане на нов локален максимум около 1.34.

Coffee

Въпреки сериозната корекция в цената на кафето от последното тримесечие на 2018, котировките продължават да се движат, подкрепяни от възходяща тренд линия. След като цената отново не успя да пробие съпротивата на 50-дневната ЕМА, очакваме нов тест на подкрепата около психологическите $100, като отскачане от това ниво може да се използва като сигнал за покупка. При пробив под $100, вход в дълга позиция може да се потърси около подкрепата, формирана при цена от $95.

Dow Jones

Началото на седмицата развали серията от последователни повишения за индустриалния щатски индекс, като цената достигна ключови стойности около нивата на 200-дневната подвижна средна. Очакваме Dow Jones да срещне съпротива в границите между 24 хил. и 25 хил. пункта, като при формирането на обръщаща свещ, вход в къса позиция ще открие добра възможност за печалба. Лимитирана поръчка за затваряне на позицията е желателно да се пласира около 23 хил. пункта.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: тримесечие | apple | акции | финансов отчет | Brexit | Брекзит | международни финансови пазари | европейски пазари | Епъл

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ