Фанфари на Wall Street в петък

Американските акции скочиха до двуседмичен връх

Снимка: БТА
Американските акции скочиха до двуседмичен връх в петък, предават световните медии. Причината за това е положителният доклад за заетостта в САЩ, потвърждаващ наличието на силна икономика, както и предложението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл за това централната банка да бъде гъвкава по отношение на паричната политика. 

В резултат S&P и Dow Industrials скочиха с около 3.5%, а Nasdaq с 4%. Ръстовете позволиха и на трите индекса да заличат загубите от четвъртък, когато фокусът падна върху негативните новини около Apple. 

В петък обаче той бе изместен от неочаквано добрите данни за пазара на труда в САЩ през декември. Новите работни места през миналия месец са достигнали 312 хил. на фона на очакванията за 177 хил., пише Reuters. От доклада личи и повишаване в нивото на заплатите. 

Потушени бяха и опасенията, че Фед ще продължи да се придържа към прогнозите за повишаване на лихвените проценти и през 2019 г. Засега обаче идеята явно е централната банка да задържи нивата и да започне да ги намалява през 2020 г. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | пазар | акции | Wall Street | американски акции | скок на акциите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини