Jaguar Land Rover съкращава 4 500 служители

Компанията ще се фокусира върху електрически автомобили

Jaguar Land Rover (JLR) потвърди, че съкращава 4 500 работни места, като по-голямата част от тях ще са сред 40-те хиляди британски служители на автомобилния производител, съобщи Би Би Си.

По-голямата част от съкращенията ще бъдат в административни отдели, тъй като компанията иска да опрости своята управленска структура.

Тези съкращения идват в допълнение на миналогодишното освобождаване 1500 души.
JLR, най-големият производител на автомобили в Обединеното кралство, планира доброволна програма за съкращения за служителите.

Фирмата, която е собственост на индийския конгломерат Tata, отчете загуба от 90 милиона паунда преди данъци за тримесечието до 30 септември, което е рязък спад спрямо печалбата от 385 милиона паунда за същия период на предходната година.

По-рано днес в британските медии се появиха информации, че компанията ще обяви съкращения на до 5000 души.

"Предприемаме решителни действия, за да спомогнем за постигането на дългосрочен растеж,  на фона на множество геополитически и регулаторни сътресения, както и технологични предизвикателства пред автомобилната индустрия", заяви главният изпълнителен директор на JLR Ралф Спет.

"Това ще гарантира нашето бъдеще и ще даде възможност за жизненоважни текущи инвестиции в автономни, свързани, електрически и споделени технологии", допълни той.

Компанията обяви още, че ще направи допълнителни инвестиции в електрическа мобилност, с електрически задвижвани устройства, които ще бъдат произведени в Улвърхамптън и в нов център за сглобяване на акумулатори в Hams Hall, Бирмингам.

В момента 90% от произвежданите от компанията автомобили са дизелови.

Синдикатите в компанията заявиха, че искат да проучат дали други заводи на JLR извън Острова ще получават допълнителни инвестиции за сметка на Великобритания. Профсъюзите са загрижени, че автомобилният производител постоянно намалява производствения си капацитет в Обединеното кралство и вече няколко пъти предупреди за щетите, които несигурността около Brexit оказва върху инвестициите в страната.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | съкращения | служители | Jaguar Land Rover

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини