Глобата за шофиране без винетка пада на 70 лв., ако платим на място

Ако откажем да платим компенсаторната такса, ни пишат акт от 300 лв.

15:59 19.12.2018
Шофьори на леки автомобили, които са хванати на пътя без винетка, ще могат да платят на място компенсаторна такса в размер на 70 лв. и да продължат пътуването си в рамките на следващите 24 часа. По този начин на тях няма да им бъде издаван акт от 300 лв. При отказ на заплащане на таксата, актът ще бъде издаван. Ако не бъде заплатен, водачите няма да могат да минат технически преглед или да напускат страната. Това стана ясно след Министерски съвет в четвъртък.

Компенсаторната такса за автомобили над 12 тона ще бъде 175 лв., а за пътните превозни средства между 3,5 и 12 тона - 125 лв. За тежкотоварните автомобили компенсаторната такса ще се прилага за т.нар. преходен период преди въвеждането на тол таксата за изминато разстояние от 16 август 2019 г. От тази дата тя ще бъде актуализирана в зависимост от приетата тарифа за тол такси, които ще се плащат за територията на България.

Освен това от 1 януари шофьорите ще могат да си закупят уикенд винетка на стойност 10 лв., която им дава възможност да пътуват от 12.00 ч. в петък до 23.59 ч. в неделя. Цените на останалите винетни стикери не се променят. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомобили | такса | винетки | електронни винетки | компенсаторна такса

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини