Окончателно: Фирмите са длъжни да наемат хора с увреждания

Работодателите ще имат три месеца да наемат такива кадри, след като бъдат уведомени за новото си задължение

Снимка: Pixabay
Фирмите в България вече са длъжни да наемат хора с увреждания. Депутатите окончателно одобриха промените в Закона за хората с увреждания, с които се въвеждат задължителни квоти колко хора с увреждания трябва да наемат компаниите според броя на щатните им служители.

Работодателите с между 50 и 99 служители трябва да предоставят работа на поне едно лице с увреждания, а компаниите със 100 и повече служители ще трябва да наемат поне двама души с увреждания.

Компаниите ще бъдат освободени от това ново задължение, ако са налице специфични фактори, които им пречат да наемат хора с увреждания. Такъв фактор може да е например липсата на хора с увреждания, кандидатствали за работа в Бюрата по труда. Освен това, ако работодател по някакъв алтернативен начин осигурява работа на хора с увреждания, също няма да трябва да спазва задължителната квота.

Фирми, които обаче необосновано неспазват квотите в нарушение на Закона за хората, ще трябва всеки месец да плащат компенсационна вноска в размер на 30% от минималната работна заплата. Въпросната вноска ще се плаща за всяко едно незаето работно място от човек с увреждане. Преди да започнат да плащат компенсацията фирмите ще имат три месеца да наемат хора с увреждания, след като бъдат уведомени за новото си законово задължение.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заетост | хора с увреждания | квоти за хора с увреждания | работа за хората с увреждания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини