Правителството иска да налее 600 млн. лв. в губещия държавен ТЕЦ „Марица изток 2“

БЕХ също така планира и тази година да купува парниковите емисии, защото дружеството не може да се справи само

Петьо Иванов, изпълнителен директор на БЕХ
Петьо Иванов, изпълнителен директор на БЕХ
Снимка: Economic.bg/Архив
Затъналият в дългове държавен ТЕЦ „Марица изток 2“ ще бъде субсидиран с 600 млн. лв. пари на данъкоплатците. Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов обяви, че правителството иска да увеличи капитала на централата и по този повод се водят преговори с Главна дирекция „Конкуренция“ към Европейската комисия, която да разреши държавната помощ.

„Парите ще дойдат от конвертирането на заем на ТЕЦ-а към БЕХ в капитал“, обясни Иванов.

БЕХ също така планира и тази година да купува парниковите емисии за ТЕЦ „Марица изток 2“. „Дружеството не е в състояние ги купи и естествено БЕХ търси възможни варианти за покриване на този ангажимент“, каза Иванов.

„Дълговете на ТЕЦ-а са за около 1 млрд. лв.“, каза Иванов. По думите му оптимизацията на разходите на дружеството при тази цена на емисиите ще реши само частично проблема. „За мен е по-важно да мислим в перспектива, която позволява възможности за целия сектор за развитие“, добави той.

Той коментира, че обжалването на глобата в размер на 150 млн. лв., която ЕК наложи на БЕХ, ще е дълъг процес, който вероятно ще продължи 3-4 години. Ако се стигне до обжалване на решението на първа инстанция, процесът ще продължи още толкова.

Иванов коментира и избора на банковия клон „ИНГ Банк Н.В. – клон София“ за издаването на банкова гаранция за 2/3 от наложената от Ек санкция. „В момента договаряме условията по договора между БЕХ и „ИНГ банк“. Те са предложили най-добри условия и затова са на първо място”, обясни Иванов. Банковата гаранция трябва да бъде предоставена в Комисията до 19 март.

През годините, в които върви съдебния процес между БЕХ и ЕК, държавата ще плаща на избраната банка такси според договорените условия. „Таксите са по-изгоден инструмент, отколкото ако платим кеш сега“, каза той. По неговите думи БЕХ разполага с парите за глобата, но са преценили, че не е изгодно да се  плащат накуп.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ТЕЦ Марица Изток 2 | държавни пари | държавен ТЕЦ | увеличаване на капитала

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини