Държавите под най-голям риск от балон на имотния пазар

Канада и Нова Зеландия са двете най-уязвими икономики

Снимка: Pixabay
Канада и Нова Зеландия са двете най-уязвими икономики по отношение на цените на жилищата. Опасения се пораждат и за пазарите в Австралия и Великобритания, сочи ново изследване на Bloomberg Economics.

Икономистът Нираж Шах е опитал да направи табло на жилищни балони. За целта той изследва цените на имотите под наем и доходите на населението, като взема предвид и коригираните цени при инфлация и кредитите на домакинствата. 

Резултатите извеждат Канада и Нова Зеландия като най-неустойчиви – там цената на жилищата в сравнение със заплатите е най-високата в света. Тревогите растат и в Австралия, Норвегия, Швеция и Обединеното кралство. 

Източник: Bloomberg

Заплахата може вече е идентифицирана от политиците. Правителството в Канада например е въвело данък за чуждестранните купувачи, а в Нова Зеландия задграничните покупки дори са забранени. 

Следващото предизвикателство е свързано с това дали цените ще продължат да се покачват на фона на готовността на централните банки да орежат лихвените проценти. „Съществува риск, че глобалният кръг от облекчаване на паричните средства може да подхрани жилищните балони“, каза Шах. 

„Докато централните банки са фокусирани върху избягването на глобален икономически спад, по-свободната парична политика може да засее семената на следващата криза“, коментира още той, цитиран от Bloomberg.

Цените на жилищата отново са на същия връх, който удариха преди последната финансова криза, сочи индекс, състоящ от 57 икономики. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | пазар | имоти | жилища | балон | жилищен пазар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини