Фандъкова: Няма да има компромис за никого

Според столичния кмет фирмата изпълнител на ремонта на „Графа“ може да достигне 1 млн. лв.

Снимка: Economic.bg/Архив
Поела съм ангажимент, че няма да има компромис по отношение на никого. Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова, коментирайки поредните проблеми с ремонта на улица „Граф Игнатиев“. Вчера плочките край трамвайното трасе се повдигнаха, а според строителя това е станало заради топлото време.

Фандъкова обясни, че санкцията за целия обект, която може да бъде наложена на „Джи Пи Груп“, може да стигне до 1 млн. лв. „Всеки има право да се защитава. Не приемам никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност. Всеки, работил по този проект, си носи отговорността. Санкции до този момент съм налагала както на изпълнителя, така и на проектанта, и на надзора. Те могат да достигнат и до един милион“, каза столичният кмет.

Според нея Столична община няма как да избере строителите на обектите както ѝ харесва, тъй като това става чрез обществени поръчки.

„Нося всеки ден моята отговорност, но политически спекулации по тази тема няма да приема“, категорична е още Фандъкова. „Очевидно проектантът не е дал най-доброто решение за отводнителите на трамвайните релси, за да се получи това при малко по-високи температури“, каза кметът.

По нейните думи обектът още не е открит и предстои голяма комисия с външни участници за приемането и въвеждането в експлоатация.

По повод започващия днес ремонт на столичната ул. „Житница“, Фандъкова обясни, че ще бъде направена цялостна промяна на настилките, нови тротоари и ново осветление. „Очаквам чувствително облекчаване на трафика по бул. „Цар Борис Трети“ след пускането на движението. Продължаваме ремонтите в Овча купел“, допълни Фандъкова.

Наесен предстои да бъде пуснат и първият участък от третата линия на метрото.

Кметът на София коментира и проекта за цялостно обновяване на Борисовата градина. „Проектът е в начална фаза на обсъждане, самата аз имам своите забележки. Част от тях са да не се възстановява климатично училище, да не се местят обектите на Спортна София и конната база. Двата стадиона също имат своето място там и следва да бъдат реконструирани, но не и разширявани“, каза тя.

На въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат като градоначалник на София, Фандъкова заяви, че още е рано да обявява своето решение по темата.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини