Глобалните инвестиции в енергийния сектор през 2018 г. са 1.85 трлн. долара

За трета поредна година производството на електроенергия е привлякло повече инвестиции, отколкото петролния и газовия сектор.

Снимка: Pixabay
13:40 15.05.2019

Спадът на инвестициите в световния енергиен сектор през 2018 г. спря, но техният обем все още не отговаря на очакваното търсене на енергия. Такова заключение са направили експертите на Международната агенция по енергетика (МАЕ) при прегледа на капиталовите инвестиции в този сектор. Засега по-голяма част от инвестициите са насочени към производството на електроенергия, което отразява увеличеното търсене на електроенергия.

Глобалните инвестиции в енергийния сектор през миналата година възлизат на 1.85 трилиона долара, след като се стабилизираха след три години спад, изчисляват анализаторите. За трета поредна година производството на електроенергия е привлякло повече инвестиции, отколкото петролния и газовия сектор.

Миналата година обаче инвестициите в производството на електроенергия са намалели с 1% до 775 млрд. долара, което се дължи на ограниченията върху въглищното производство в Китай.

Инвестициите в петрол и газ са нараснали с 1% до 720 млрд. долара. Въпреки че инвестициите в производството на петрол и газ се увеличават за трета поредна година, те все още остават значително под пиковото ниво от 2014 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: свят | инвестиции | енергиен сектор | МАЕ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини