Google ще построи 15 000 жилища в Силициевата долина

Проектът е на стойност 15 милиарда долара

Снимка: Pixabay
Google обединява усилия с австралийска строителна компания за изграждане на жилища, офиси и търговски площи на стойност 15 милиарда долара в района на залива на Сан Франциско.

Lendlease ще работи с Google в следващите 10 до 15 години, за да застрои земи, закупени от американската технологична компания в Сан Хосе, Сънивейл и Маунтин Вю. Работата може да започне още през 2021 година.

Споразумението на Google с Lendlease ще "играе ключова роля в осигуряването на най-малко 15 000 нови жилища на нашата земя", заяви Дейвид Радклиф, вицепрезидент на Google за недвижимите имоти и услугите на работното място.

Договорът с Lendlease е част от обещанието на Google от юни да помогне за създаването на по-достъпни жилища в района на залива. Технологичният гигант купи земя на стойност 750 милиона долара за изграждане на жилищни проекти, както и отдели 250 милиона долара, за да насърчи предприемачите да построят жилища на достъпни цени.

Силициевата долина, дом на някои от най-големите технологични компании в света, се бори с жилищна криза от години. Недостигът на достъпни жилища в района на залива изтласква от пазара на имоти работници със среден и нисък доход като учители и служители в ресторанти, например. Критиците твърдят, че напливът на компании като Google и Facebook и техните добре платени работници са довели до огромен скок в цените на имотите. Само в Сан Франциско повече от 7 000 души са бездомни, според последното проучване на града.

Проектът е обявен в момент, когато много американски технологични компании се ангажират с жилищни въпроси в регионите си. През януари Microsoft обеща да инвестира 500 милиона долара, за да направи жилищата в Сиатъл, където е централата й, по-достъпни. През същия месец главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че компанията и неговата благотворителна фондация - Chan Zuckerberg Initiative - си партнират с местни фирми и организации, за да наберат повече от 500 милиона долара за борба с жилищната криза.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | строителство | жилища | Сан Франциско | Силициева долина

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини