Христина Вучева: Няма логично обяснение за новия дълг

Според нея в резерва има достатъчно пари, за да се платят самолетите и не е нужно да се увеличава задлъжнялостта на страната

Няма логично финансово обяснение за тази емисия, с този повод да се вземе. Така финансистът и бивш финансов министър проф. Христина Вучева коментира двете емисии държавни ценни книжа (ДЦК) на обща стойност 400 млн. лв., които Министерството на финансите пласира педи няколко дни. Управляващите признаха, че парите им трябват, за да се платят американските изтребители F-16. Осемте машини ще струват 2.2 млрд. лв., а в бюджета за 2019 г. са заложени само 1.8 млрд. лв.

„Напълно е възможно да се платят от фискалния резерв. Към момента в него има 10.7 млрд. лв. и дори да се извадят онези 5 млрд. лв., които по закон не могат да се пипат от резерва, пак има достатъчно пари, които могат да се използват“, обясни Вучева. „Дори не броя бъдещите излишъци, с които се хвали правителството“, каза тя.

Министерството на финансите обяви, че към края на май излишъкът в бюджета е близо 3 млрд. лв.

Проф. Христина Вучева смята, че трябва да се направи финансиране на партиите, което би им осигурило нормално съществуване, тъй като демокрацията и политическият живот според нея не могат да съществуват без партии, а също така те трябва да са в някаква степен свободни, независими от външни влияния. Според нея не е добре да бъде разрешен т. нар. „американски модел“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ДЦК | Христина Вучева | нов дълг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини