Как бурите и ураганите получават имената си

За тези имена има причина и те са използват заради обществената сигурност

Снимка: БТА
10:10 14.07.2019
Практиката на именуване на тропически циклони започва в Западните Индии (Карибския регион), където те са кръщавани по деня на светеца, на който са се появили, според Националния център на ураганите, пише USA Today. Историята помни как още през 1825 г. ураганът Санта Ана ударя яростно Пуерто Рико, а Сан Фелипе ударил острова през 1876 и 1928 година. 

Съединените щати започнаха да поставят имена на бурите през 1953 г. Любопитното е, че в началото се използват само женски прозвища и едва след 1979 г. започват да се появяват признаци на „малко равенство между половете“ с някое и друго мъжко име, обяснява Клеър Нулис, медиен служител на Световната метеорологична организация.

Днес за назоваването на урагани и всички тропически циклони отговаря Световната метеорологична организация (СМО), агенция на ООН, базирана в Женева, Швейцария. За атлантическите бури например има 6 списъка с имена, подредени по азбучен ред и от различен пол. Те се обновяват на всеки шест години

Нулис разказва, че СМО получава куп жалби и искания заради имената. Някои са разстроени, че името ми съвпада с това на опустошително природно явление, други пък искат тропически бури да бъдат кръщавани на тях. „Това, което винаги казваме на хората, е че имената получават най-голям обществен интерес, но това е само една малка част от работата на комисията по ураганите“, каза Нулис и допълва, че по-голямата част от работата на комисията е свързана с аспектите на  безопасността. 

Всяка година Комитетът по ураганите на СМО заседава, за да обсъди предишния сезон на бурите и да направи планове за следващия. Тогава се извършват и промени в имената. „Единственият път, когато има промяна в списъка, е ако бурята е била толкова смъртоносна или е причинила токова материални щети, че бъдещото използване на името за друга буря ще бъде неподходящо от етични съображения“, пише Денис Фелтген, служител по обществените въпроси на Националното управление Центърът на ураганите, цитирана от агенция „Фокус“. 

Оттеглените имена обикновено започват с К, Л и М, тъй като те се случват по време на найразрушителната част от сезона на ураганите. Като цяло страната, която е поискала името да бъде спряно от употреба, е тази, която предлага ново име. Например, САЩ замениха урагана Майкъл с Милтън през март. Нулис заяви, че комисията има за цел да направи имената подходящи за региона, в който има хора с различен произход и етническа принадлежност. Не всички имена са „старомодни американски имена“, каза тя.

„Правилото за имената е, че те трябва да бъдат подходящи и разбираеми в региона, за да могат хората да ги разпознават“, каза Нулис и обяснява, че има различни езици в региона, има испанокреолски и франкофонски страни. Дори само в САЩ, демографските данни са много по-различни, отколкото преди 50 години, казва Нулис, така че имената ще отразяват по-мултикултурна общност. 

Накрая най-важният аспект на имената е функцията за безопасност, каза Нулис. Много по-лесно е да обменяте информация за опасна буря, когато имате лесно име, с което да я споменете. „Винаги ще казваме, че за тези имена има причина и те са използват заради обществената сигурност“, каза Нулис. „Ние не ги избираме за забавление. Ние ги използваме, за да се опитаме да спасим животи“, изтъква тя. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: име | буря | ураган | имена

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини