Петър Ганев: Не е възможно да има единна европейска минимална заплата

Говори се по-скоро за механизъм как да се определя минималната заплата във всяка страна

Снимка: bTV
Не е възможно въвеждането на единна европейска минимална заплата. Това заяви икономистът Петър Ганев пред bTV по повод лансираната в последния месец идея от кандидата на Партията на европейските социалисти  за лидер на Европейската комисия Франс Тимерманс за въвеждане на единна европейска минимална заплата, която да се равнява на 60% от медианната заплата.

„Средната заплата у нас за 2018 г. е 1135 лв. Медианната – 795 лв. Ако вземем предложението на Тимерманс, то тогава минималната заплата трябва да падне с 30-40 лв. до 475 лв.“, коментира икономистът от Института за пазарна икономика. Според него става въпрос за въвеждане на общ механизъм за това как да се определя минималната работна заплата във всяка страна от ЕС.

По негови думи политиците говорят общо по темата, а единственото конкретно предложение е това на Тимерманс. „Като се влезе в конкретика, то се оказва, че губим от механизма на Тимерманс. Ако общата заплата е процент от средната, тогава тя би се повишила“, обясни Ганев. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | минимална работна заплата | ИПИ | Петър Ганев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини