Производството в САЩ се понижи за втори пореден месец

Американската промишленост губи рязко инерция през първото тримесечие на 2019 г.

Снимка: Wikimedia

Американското промишлено производство през февруари се е понижило за втори пореден месец, показват данните от Федералния резерв на САЩ. Това е поредно доказателство за рязкото забавяне на щатската икономика през първото тримесечие на годината, коментира американската телевизия CNBC.

През миналия месец в промишленото производство е отчетен 0.4% спад, като основната причина е спадът в произвоството на моторни превозни средства, машини и мебели. През февруари производството на моторни превозни средства и части се е понижил с 0.1% след сериозния спад със 7.6% през януари. Продукцията на останалите стоки, без МПС и части, се е понижил с 0.4%. Същевременно данните за януари са ревизирани нагоре и вече сочат спад от 0.5% вместо първоначално отчетените 0.9%.

Спадът в промишленото производство идват на фона предварителни доклади от търговци на дребно и имотни компании, че през първото тримесечие на 2019 г. американската икономика ще загуби голяма част от инерцията си. Според прогнозата на Goldman Sachs американският брутен вътрешен продукт (БВП) през първите три месеца на годината ще нарасне с 0.6%. През последното тримесечие на 2018 г. ръстът на БВП беше 2.6%.

Производствената активност, която съставлява около 12% от американската икономика, губи тяга , тъй като насърчаването, което получи миналата година с пакет от финансови облаги в размер на 1.5 трлн. долара, вече губи ефекта си. Освен това американската промишленост понася негативи от търговската война между САЩ и Китай, както и заради повишението в курса на долара и отслабването на ръста на световната икономика като цяло. Така американският износ се забавя.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | производство | промишленост | забавяне | търговска война | световна икономика | американска икономика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини