За първи път от 7 години състоянието на най-богатите спада

Само в Близкия изток се увеличават както милионерите, така и тяхното богатство

Световният доклад за благосъстоянието 2019 г. , публикуван днес от Capgemini, установи, че след седем години на непрекъснат растеж, общото глобално богатство на милионерите по света намалява с 3% през 2018 година.  Предимно заради спада в Азиатско-тихоокеанския регион (по-специално Китай), този спад е довел до загуба от 2 трилиона долара в целия свят. 

Глобално броят на милионерите и на тяхното богатство отбелязват спад съответно с 0,3% и 3%, като най-тежко това е усетено в Азиатско-тихоокеанския регион. Регионът представлява 1 трилион щатски долара от световния спад на богатството, тъй като населението с доходи от над 1 милион долара намалява с 2%, а тяхното богатство - с 5%. Само Китай е отговорен за повече от половината спад (53%) в Азиатско-тихоокеанския регион и повече от 25% от световната загуба на богатство.

Като основни причини за спада от Capgemini посочват търговския конфликт САЩ-Китай, повишението на лихвените нива от страна на Федералния резерв и несигурността около Brexit.

Хората с богатство от над 1 милион долара по света намаляват с около 100 000 души и броят им достига 18 милиона души.

В същото време, освен в Китай и региона, богатството на милионерите е намаляло в почти всички други региони: в Латинска Америка с 4%, в Европа с 3% и в Северна Америка с 1%. 

Близкият изток обаче се откъсва от тенденцията, генерирайки 4% ръст на богатството и ръст на милионерите с 6% поради силния ръст на БВП и представянето на финансовите пазари. 

Подобно на предходната година, пазарите с най-много богати индивиди - САЩ, Япония, Германия и Китай - представляват 61% от общата глобална популация на милионерите.

Ултрабогатите регистрират най-големи финансови загуби

Ултрабогатите хора (със състояние над 30 млн. долара) намаляват с 4%, а богатството им е намаляло с около 6%. Това представлява 75% от общото намаление на световното богатство. 

Среднобогатите (със състояние между 5 и 30 милиона щатски долара) съставляват 20% от общия спад. 

Богатите (със състояние между 1 и 5 милиона щ. долара) съставляват почти 90% от милионерите и са засегнати най-малко през 2018 г., тъй като богатството им намалява с по-малко от 0,5%.

Паричните средства надминават акциите като най-активен клас активи

Разпределението на активите се променя значително, тъй като паричните средства заменят акциите, превръщайки се в най-държания клас активи през първото тримесечие на 2019 г., което представлява 28% от финансовото богатство на милионерите и милиардерите, докато акциите отиват на втора позиция с близо 26% (спад от 5 процентни пункта). Нестабилните условия на пазара на акции предизвикват леко увеличение на разпределението към алтернативни инвестиции до 13%, което е увеличение от 4 процентни пункта спрямо предходната година.

Ето и данните в графики:
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | доклад | спад | богати | Capgemini

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини