Домусчиев: Надявам се прокуратурата скоро да влезе в българската енергетика

Според председателя на КРИБ ситуацията с държавните дружества е като в Комисията по хазарта последните години

09:15 11.02.2020

Надявам се, че прокуратурата един ден ще намери време да влезе в енергетиката и да порови малко. Подобно нещо като в енергетиката се е случвало последните 15-20 години в Комисията по хазарта. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в интервю за Nova. Той коментира призива на работодателските организации от вчера ръководствата на БЕХ, „ТЕЦ Марица Изток 2“ и Българската независима енергийна борса (БНЕБ) да подадат незабавно оставки, обвинявайки ги в некадърно и корумпирано управление.

„В нашата енергетика се доказа, че непрофесионализмът е на много високо ниво. Но неслучайно има много съзнателни грешки, които водят до облагодетелстване на различни хора“, коментира още Домусчиев. Според него има бизнесмени, един от които Христо Ковачки, които се облагодетелстват от рекордните борсови цени на тока за индустрията, като те получават помощ за тези злоупотреби от хора от администрацията.

„Аз продължавам да смятам, и това е мнението на всички колеги от работодателските организациите, че има много спекула на БНЕБ, и затова искаме оставките в БЕХ, защото той е монополист на борсата със всички свои предприятия. Искаме оставката и на изпълнителния директор на борсата, защото според нас той участва в манипулациите“, смята Домусчиев. Той определи като фрапантна разликата от 25-30% в цената на тока за българските предприятия в сравнение със страните от Западна Европа.

„Има хора, които успяват да изкупят всички свободни количества при търговете на АЕЦ „Козлодуй“ или други централи. За тях цената не е важна, но за нас, за бизнеса, е важна. Печели примерно господин Ковачки с неговите търговски дружества и когато има такива пикове, прави големи печалби на наш гръб“, казва още председателят на КРИБ.

Според него има достатъчно производствени мощности в България и не може да се говори за недостиг на електроенергия, за да има толкова високи цени. „Разполагаемата мощност в България е 10 хил. мегавата. В неделя са работили 6200 мегавата. През 2017 г., когато беше студената зима, потреблението стигна 7000 мегавата максимално. Интересно е защо този субсидиран и носещ огромни загуби „ТЕЦ Марица Изток 2“ продължава да работи с под 50% от капацитета си, а разходите му остават без промяна. И защо не се даде нареждане да се включат всички мощности?“, попита реторично Домусчиев.

Според него твърденията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че цената е висока заради голямото потребление, не са точни. „Винаги може да има повишаване на търсенето, но не значи, че не трябва да си включим допълнителните мощности. Защото това дори ще намали загубите на ТЕЦ-а. КЕВР има препоръка към дружеството при цена на тока над 93 лева за мегават задължително да произвежда и продава повече. Така ще си покрива и разходите за емисиите. Всичко над тази цена позволява да се намалят загубите. Защо не работи на пълна мощност, след като цената е 123 лева? А иначе се гласува едно криминално решение от Народното събрание да се налеят стотици милиони в ТЕЦ-а“, добави бизнесменът.

За него „ТЕЦ Марица Изток 2“ е новият Кремиковци. Както и тогава, и сега има фирми на входа и на изхода. Той генерира 350 млн. лв. загуби, ще станат 500 млн. лв.“, каза Домусчиев. „Колкото повече пари му наливаш, толкова по-неефективен ще става“, добави той.

Той каза още, че бизнесът е получил покана за среща от енергийния министър Теменужка Петкова. "Това е реакцията засега от правителството. На срещата в четвъртък ще обсъдим тази ненотифицирана държана помощ за „ТЕЦ Марица Изток 2“. За тази помощ ще бъдем глобени. Освен че веднъж ще плати бизнесът и обществото, а след това ще бъдем глобени за порочни практики. Това е престъпно на гърба на обществото", каза Домусчиев.

Припомняме, че в неделя, на 9 февруари, борсовата цена (на сегмента „ден напред“) на електроенергията в България беше 40 пъти по-висока, отколкото в Германия.

Председателят на най-голямата работодателска организация в България сподели още, че подкрепя приемането на еврото в България. „Не само като председател на КРИБ, но и като ротационен председател на Асоциация на организациите на българските работодатели, заявявам, че ние сме твърдо „за“ приемането на еврото в България. Еврото за страната ни е единствената алтернатива“, каза Домусчиев. Единната валута ще доведе до по-добра стабилност и по-евтини кредити, каза още той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Кирил Домусчиев | бизнес | енергетика | Теменужка Петкова | оствки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини