Полша глоби френската Engie с 40 млн. евро заради "Северен поток 2"

Френската компания е отказала да сътрудничи не антимонополният регулатор UOKiK

Снимка: БТА
14:21 08.11.2019
Антимонополният регулатор на Полша UOKiK наложи глоба от 40,3 млн. евро на френската компания Engie Energy, която е една от петте европейски фирми, отговорни за финансирането на газопровода "Северен поток 2", предадоха световните агенции. 

UOKik обяви, че френската компания е отказала да предостави информация за споразуменията, които е подписала с руската "Газпром". " Компанията упорито и по неоправдан начин отказваше да ни предостави необходимите документи и материали. Това доведе до значително забавяне в нашите действия по отношение на финансирането на Северен поток 2", се казва в изявление на антимонополния орган. 

От Engie обявиха, че не са съгласни с решението и ще го обжалват. Полша вижда тръбопровода, който ще удвои капацитета на Русия за износ на газ, като заплаха за енергийната сигурност на Европа и твърди, че това ще засили вече доминиращото положение на "Газпром" на пазара.

Още през 2016 г. UOKiK заявява, че проектът "Северен поток 2" ще подкопае конкуренцията и отхвърли създаването на планирано съвместно предприятие между "Газпром" и неговите европейски партньори. Тогаава компаниите се отказаха от създаването му и оттеглиха искането за одобрение на регулатора. 

Припомняме, че строителството на газопровода се ръководи от "Газпром", като половината от финансирането е осигурено от германската компания Uniper и Wintershall на BASF, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie. 

Полският регулатор не уточнява дали е наложена глоба и на други компании, участващи в проекта по изграждането на "Северен поток 2". Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глоба | Полша | Северен поток 2 | Engie | UOKiK

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини