Правителството ще стимулира хората и фирмите в кризата с кредити

Борисов обяви пакет от мерки за 4.5 млрд. лв., но става въпрос основно за гарантиране на заеми, които после трябва да се връщат

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Премиерът Бойко Борисов обяви по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, че държавата е подготвила програма на стойност 4.5 млрд. лв. за справяне с икономическата криза, предизвикана от държавните мерки срещу COVID-19. Въпреки внушителното число не става въпрос за пари в кеш, а основно за стимули към банките, които да отпускат кредити на бизнеса и хората по време на извънредното положение, в което десетки хиляди вече останаха без работа, а много фирми не работят – не само директно засегнатите от мерките браншове, а и останалите по веригата на доставките.

Правителството отделя 500 млн. лв. за увеличение на капитала на ББР, които на практика служат за гаранции пред търговските банки, за да може затруднените фирми да взимат заеми при по-ниски лихви. Според Борисов тези 500 млн. лв. ще отключат 2.5 млрд. лв. кредити, които ще отидат у фирмите за оборотен капитал. Но тези средства след това трябва да се връщат. „Ние гарантираме тези кредити пред банките“, каза министър-председателят.

Според финансовия министър Владислав Горанов този половин милиард може да се увеличи, ако има нужда.

Друга подкрепа в кризата от страна на правителството е гарантиране на потребителски кредити до 1500 лв. на физически лица, които работодателите са пуснали в неплатен отпуск, но все още имат договор с фирмата. За тази цел са заделени 200 млн. лв. Но кредитите след това отново ще трябва да се връщат.

Към обявените 4.5 млрд. лв. влиза и вече обявената схема „60/40“, която според Борисов ще глътне 1 млрд. лв. От схемата обаче ще могат да се възползват само пряко засегнатите от държавните мерки бизнеси – молове, ресторанти, заведения и др. От изтеклата информация за законопроекта стана ясно, че от тази мярка ще могат да се възползват малко фирми, тъй като вътре условията са силно рестриктивни. Едно от тях е да не са съкратени хората, а от данните на Агенцията по заетостта стана ясно, че всеки ден стотици хора се записват в бюрата по труда, тоест бизнесите нямат време да чакат правителството вече две седмици да въведе тази мярка и освобождават хора.

Бойко Борисов каза пред журналистите на брифинга, че не трябва да жалим туристическия бранш, защото са имали силен зимен сезон и имат пари по касите.

„Схемата 60/40 ще глътне огромни пари. С това натоварване на РЗИ, армията, МВР, навсякъде ще трябва допълнително възнаграждение. Парите много бързо ще излязат, ние не сме нито немската, нито френската, нито американската икономика. Ако трябва и дълг ще вземем, но той трябва да дойде, когато сме похарчили парите. Не знам засега защо да задължавам следващото поколение. Ако се стегне, месец и половина-два ще издържим. Всичко в света е спряло и чака да види какво и как ще стане“, каза Борисов.

Други 600 млн. лв. от големия пакет представляват отлагане на плащането на корпоративен данък с три месеца. „Тези пари ще останат у фирмите и хората до тогава“, каза Борисов.

Правителството планира да увеличи бюджета на МВР, Министерството на отбраната и МЗ с 500 млн. лв. за заплати на работещите там.

И 50 млн. лв. отново ще бъдат дадени за великденски добавки за пенсионерите с най-ниски доходи.

„Моля Ви се, от една седмица сме в тази криза. Представете си, че са коледните празници и никой не работи една седмица. Нека не истерясваме. Говорим за една криза, която ще продължи 7-8 седмици. Нека един бизнес да си направи сметката и да не се отказва от работниците си с лека ръка. Ако мен ме изритат сега, после никога няма да се върна. До вчера бизнесът искаше да внасяме работници от екзотични дестинации и да ги заселваме по селата“, коментира Горанов.

Борисов пък отправи апел към бизнеса да запазва работниците си, макар и с цената на свиване на печалбите си. „Дори да обеднеете (бизнесмените), после тези работници ще Ви дадат възхода и ще Ви донесат големите печалби, които взимахте досега“, каза премиерът.

Той се обърна към „тарикатите“, които досега не са плащали реални осигуровки и това е проблем, тъй като не им отърва да ползват схемата „60/40“, с която държавата подкрепя с 60%, но от реалните осигуровки. „Някакви тарикати сега, които са крили осигуровките, може да се окаже, че майстор готвач се води на 200 лева заплата, а е получавал 5-6 хил. лв. и нагоре, защото толкова получават. Има и сектори, дори и в медиите, където на ръководните постове получават 40-50, 10-15 хил. лв. Така съм чувал, може да не е така. В пъти повече от министрите и премиера, всички малко ще редуцираме, за да запази най-скъпото – работниците“, каза Борисов.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Владислав Горанов | икономически мерки | мерки за стимули

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини