Социалните политики трябва да решават проблеми, не да дават пари „на калпак“

Това каза икономистът Лъчезар Богданов

Снимка: btvnovinite.bg
19:00 31.10.2019
За съжаление дълго време социалната ни политика беше подчинена на особената логика, че на всеки се полага нещо, вместо ресурсът да се насочва към дейност, която да помогне на човека да се измъкне от затрудненото положение и да се интегрира успешно в обществото. Това каза Лъчезар Богданов, икономист в Института за пазарна икономика, в ефира на bTV. 

Той е категоричен, че има нужда от диференциран подход, който да насочва ресурсите към постигането на определени резултати. Проблем е, смята още икономистът, че липсва възможността да се направи оценка на резултатите от всеки похарчен лев в даден сфера, а акцентът върху ефективност на разходите е важен. 

„Тук-там се виждат промени в тази посока, но не достатъчно смели и бързи“, казва Богданов, според когото обаче може да се действа много по-радикално. Той даде пример с образователната сфера, където за първи път се вижда повече конкретика за постигането на относителни цели, като по-малко отпаднали от училище деца, по-малко ученици с лош успех и т.н. „Видимо продължава изпълнението на ангажимента за продължаващ ръст на учителските заплати, но това е първа стъпка“, каза той и обърна внимание, че пари трябва да се дават, за да се привличат по-мотивирани и по-способни хора, които да постигат конкретни резултати. 

Богданов припомни, че след световната финансова криза от 2008 г. вниманието е било концентрирано върху това България да оцелее и да не повтори примера на Гърция. Сега обаче е назрял моментът бюджетът да се фокус иравърху разумното и смислено харчене. 

Бюджет 2020 показва, че доходите и пенсиите ще отбележат ръст. „Важно е какво ще се случи в реалната сфера – дали няма да има външен шок, който да потопи растежа, дали няма да бъдат засегнати експортно ориентираните индустрии”, отбелязва Богданов. Според него е много важно какво се случва в индустриалното ядро на Европа, по-конкретно Германия, и дали няма да стане по-голям криза. Българската икономика е все по-интегрирана и това е хубаво, ако нещата вървят добре, но и обратното. „Няма как само с бюджета да противодействаме на това, но все пак е важно той да може да реагира на такъв външен шок и да премине кризата“, каза още Лъчезар Богданов. 




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бюджет | ИПИ | Лъчезар Богданов | социална политика | Бюджет 2020

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини