Г-7 се споразумя за премахване на изкопаемите горива

Предвижда се намаляване на емисиите с 40 до 70% до 2050 г. спрямо нивата от 2010 г.

Снимка: БНР
09:07 09.06.2015

Политическите лидери на групата на седемте водещи индустриални сили в света се споразумяха за постепенното премахване на употребата на изкопаеми горива през този век – ход, приветстван като историческо решение в борбата срещу глобалното затопляне и климатичните промени, съобщава Financial Times.

Г-7, чиято среща се състоя в Мюнхен, се обедини около мнението, че са необходими „сериозни съкращения на глобалните емисии на парникови газове и декарбонизация на световната икономика”.

Лидерите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Япония, Канада и Италия подкрепиха намаляване на емисиите с 40 до 70 на сто до 2050 г. спрямо нивата от 2010 г. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че съкращенията ще трябва да бъдат в горния край на тази цел, тъй като по думите и „40 на сто очевидно не е достатъчно“.

Г-7 потвърди и ангажимента си да мобилизира 100 млрд. долара годишно от публични и частни източници до 2020 г. в помощ на бедните нации за справяне с климатичните промени.

Меркел призова държавите извън групата и особено Китай също да допринесат за постигането на екологичните цели.

Според екоактивисти решенията ще стимулират преговорите между 200 държави по света по финализирането на глобалното споразумение за климата в Париж през декември.

Изданието припомня, че световните лидери се споразумяха преди почти 5 г., че емисиите на парникови газове следва да бъде достатъчно намалени, за да се предотврати покачване на глобалните температури с повече от 2 градуса по Целзий от прединдустриалната епоха. Температурата вече се е повишила с почти 1 градус.

Въпреки че този ангажимент означава рязко намаляване на добивите и замърсяването от въглища, нефт и газ през следващите десетилетия, лидерите не са склонни да се ангажират с конкретни срокове за такива съкращения.

Изгарянето на изкопаемите горива в атмосферата – един от основните източници на парникови газове, увеличават глобалните температури до потенциално опасни нива, предупреждават учени.

Днешното решение е своеобразна победа за Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд, които настояваха за споразумение за намаляване на емисиите. Въпреки че двамата постигнаха целта си, не е ясно как точно този ангажимент ще бъде изпълнен. Експерти смятат, че Г-7 ще има проблем и с финансовия си ангажимент. 

Меркел изрази задоволство от проведените консултации, окачествявайки ги като "изключително продуктивни".
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: температура | вредни емисии | Ангела Меркел | добавки | разработки | авторитарно управление | Виктор Орбан Реджеп Ердоган | Ема Уотсън

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ