Евтини кредити за балнеология на общините

Едва 20% от минералните води у нас се използват, каза Ивелина Василева

Снимка: Стоян Йотов
09:59 26.01.2016
Национална схема ще подпомага общините за развитието на потенциала на минералните води. Не повече от 20% от наличния ресурс в България е обект на използване, а възможностите са много, коментира Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Чрез националната програма целим да откликнем на нуждите на общините да модернизират съоръженията си. Няколко общини вече проявиха интерес, сред които са община Девин, Златоград, Сандански. Една част от финансирането, което ще получат общините, ще бъде безвъзмездно, а друга част посредством кредитен ресурс, коментира още Василева.

Стимулират се и възможностите за разработването на публични проекти. С горещите геотермални води, например, биха могли да се отопляват публични сгради. По думите на министъра това води до редица ползи, свързани с енергийната ефективност и намаляване сметките за отопление.

Министърът на околната среда и водите коментира още рисковете за околната среда през 2016.  „Превенцията от бедствия и аварии е безспорен приоритет. Рисковете трябва да бъдат управлявани и да се полагат грижи за превантивни мерки, които да се реализират от всички институции, имащи отношение към темата."Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кредити | общини | минерални води | Exxon Mobil Corp | планински градове