шеф Ради Стамболов:

Българското шоколадово суши ще се предлага в цялата страна

Надявам се, това което направя, да остане трайно във световната шоколадова история

Ради Стамболов - най-известният български шоколатиер e познат на широката публика като част от журито на първото българско кулинарно състезание “Lord of the chefs” – признание, което получават най-добрите. Първото си бизнес начинание започва през далечната 2000 г. - собствен сладкарски цех „Сладкишница Гаврош”. Той се развива успешно, бутиковите му торти придобиват все по-голяма популярност, а Ради получава възможност да реализира собствени идейни проекти – шоколадови визитки, филигрини, бонбони с QR кодове. 

В края на 2012 г. отваря шоколадов магазин в центъра на София – “RS chocolatier”. Постоянно експериментира с новите технологии, успешно прилагайки ги в сладкишницата и шоколатиерницата си. От няколко години приготвя и шоколадово суши, а от 2015 г. вече го продава на пет континента. Economic.bg потърси повече подробности за шоколадовата магия, която той създава. 

Г-н Стамболов, каква беше 2016 г. за Вас и шоколадовите фантазии, които създавате?

Изпращам годината с вълнуващо откритие за самия мен. Във все повече проекти се разпознавам по-скоро като създател, криейтив, иноватор, а не производител и фабрикант. Дори създадох нова структура - “шеф криейтив”, в която да облека новите си планове и разработки.

Кои са най-новите ви продукти?

Шоколадови барчета с различни вкусове, както и неща, които са една от другите ми стихии! Например светещият сладолед! Това е един от последните проекти, с който завършихме годината, при участието ни в “гастрономикс”.

Миналата година ми разказахте за държавите, в които се изнася българското шоколадово суши. Какво се промени за 1 година и достигнахте ли нови пазари?

Шоколадовото суши си намери нов дом! Очаквам финализирането на голяма сделка, с най-бързо развиващият се суши производител на европейския пазар. Надявам се, той да постигне мащабите, за които ние положихме добрата основа.

Точно преди 1 година разговаряхме и за шоколадови стриди, разработени за компания в САЩ. Изнасят ли се вече те?

Шоколадовите стриди са разработени и предоставени като ноу-хау на поръчителя, той да ги произвежда. Оттук нататък всичко е в неговите ръце.

Вие залагате на новите технологии и при изработката на шоколад като QR кодове. Какво ново внедрихте в шоколада през 2016 г. и какво да очакваме през 2017 г. от иновациите, които създавате?

През цялата 2016 г. вложихме много творчество и усилия, не спирахме да експериментираме в шоколадовия магазин. Той се превърна в една приказна шоколадова лаборатория и каним всички Шокохолици да ни посетят и да опитат нашите нови постижения.

Имате ли планове да отворите нови шоколадови обекти в страната или в чужбина?

Работя над един проект, с който да отворя един магазин за шоколадови изделия, включително и шоколадовото суши за цялата страна. Той ще е готов до три месеца и повярвайте, отново ще Ви изненадам.

Какви са очакванията ви за 2017 г.?

Не съм суеверен, но предпочитам на този въпрос да дам отговор с действията си през годината. Защото имам повече от един проект в банката си за идеи и силно се надявам, това което направя, да остане трайно във световната шоколадова история.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | магазин

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини