Бившият енергиен министър Румен Овчаров получи нови обвинения

Към момента отново му е наложена мярка за неотклонение „подписка”

16:54 03.02.2017

Прокуратурата повдигна две обвинения на бившия енергиен министър Румен Овчаров, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни, че той е превишил властта си като министър и разрешил на изпълнителния директор на мини "Бобов дол" да сключи договор за наем с "Ораново" ЕООД, което по силата на договора е получило правото да добива въглища, които са изключителна държавна собственост. Според закона, такъв добив може да се осъществява от лице, което е получило разрешение с решение на Министерски съвет.

По второто престъпление по служба през февруари 2007 г. в нарушение на задълженията си Овчаров не е създал необходимата организация и без да са налице изисквания, е предложил на МС към невлязъл в сила концесионен договор на мини „Бобов дол” да бъде сключено допълнително споразумение.

Според държавното обвинение от тези деяния на Овчаров са настъпили вредни последици – неизплатена концесионна такса за 557 256 тона добити кафяви въглища. Според Арнаудова, така на практика е извършван неконтролиран добив на природни богатства, представляващи изключителна държавна собственост. Към момента на Румен Овчаров му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

Припомняме, че бившият министър на енергетиката Румен Овчаров вече е с обвинение по случая АЕЦ "Белене". При което отново му бе взета мярка за неотклонение „подписка“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ Белене | прокуратура | Румен Овчаров | въглища | обвинения | Academician Krum Damianov

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини