Цената на суровините помага на промишленото производство

Производството в България расте с невиждани от 18 месеца темпове

Индустриалното производство в България продължава да расте с бързи темпове, подкрепено основно от добивната промишленост. През ноември годишният ръст достигна 4.3% - най-големият за последните 18 месеца. Основният сектор, който добавя стойност към регистрираното покачване, е добивният. Той расте с 9.8% на годишна база, след като месец по-рано отчете 9% покачване.

Заради сезонните фактори добивът на въглища се увеличава най-много – с 14.8%. При металните руди е 14.3%. Огромна роля за повишената активност играят цените на суровините, търгувани на международните борси. От края на октомври индустриалните метали поскъпнаха рязко. При медта цената само през ноември скочи с близо 30% и се запази без големи флуктоации през целия декември.

Нормално за последната година и половина се представя и преработващата промишленост. През ноември тя отчита тъст от близо 5%. При производството и транспортирането на енергия ръстът е около 1%.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: добив | индустриално производство | промишленост

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини