България вече изнася за ЕС повече, отколкото внася

За първи път страната ни има положителен търговски баланс

Външнотърговският баланс на България с държавите от Европейския съюз е положителен през юли, което се случва за първи път откакто сме държава членка. През седмия месец на 2017 г. страната ни е продала в ЕС стоки на стойност 4.605 млрд. лв., а е купила продукция за 133 млн. лв. по-малко.

Новината е добра, тъй като търговският излишъкът означава, че в българската икономика е влязла повече валута, отколкото е изнесена навън.  Освен това положителният търговски баланс се прибавя към ръста на брутния вътрешен продукт (БВП), докато отрицателният отнема.

Засега обаче е рано да се твърди, че представянето през юли е сигнал за началото на дългосрочна тенденция. Данните за седемте месеца на 2017 г. показват, че „дупката“ между износа и вноса за ЕС е все още голяма – 1.6 млрд. лв. Общият износ за общността за този период се оценява на 19.5 млрд. лв., а вносът – на 21.06 млрд. лв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | износ | експорт | външна търговия | търговия с ЕС