Доларът удари близо 4-месечно дъно спрямо йената

Енергийният сектор записа най-слабо представяне, след новините, че ураганът Харви в САЩ е причинил затварянето на някои важни рафинерии и платформи за добив на нефт

Американските фондови пазари започнаха седмицата с колебливи резултати, като вниманието на инвеститорите беше насочено предимно към последствията от урагана Харви, който нанесе значителни поражения на щата Хюстън и части от Тексас през почивните дни. В резултат от това акциите на петролните рафинерии на Wall Street поскъпнаха, а фючърсите върху бензин с доставка през септември се оскъпиха с близо 7%. Водещите щатски индекси затвориха близо до нивата си на отваряне, като единствено технологичният NASDAQ успя да напредне по-значително, добавяйки 0.28% към стойността си. Европейските пазари приключиха деня предимно с понижения, като на фокус беше близо две и половина годишният връх, до който достигна единната валута спрямо щатския долар. 

Енергийният сектор записа най-слабо представяне, след новините, че ураганът Харви в САЩ е причинил затварянето на някои важни рафинерии и платформи за добив на нефт. Фондовата борса в Лондон остана затворена вчера поради официалния празник в страната. След поредната изстреляна ракета от Северна Корея, щатският долар удари близо 4-месечно дъно спрямо японската йена, достигайки през деня ниво от 108.33. Новините очаквано оказаха и своето влияние върху цената на златото, която достигна 9-месечен връх, с оглед на геополитическото напрежение. В края на сесията тройунция от ценният метал се разменяше на цена от близо $1310. 

На пазарите за суровини вниманието на търговците беше съсредоточено върху тропичните бури, изливащи се над части от САЩ. В резултат на няколко затворени рафинерии, цената на щатския бензин достигна до най-високите си нива от 2015 насам от $1.7799 за галон. Лекият суров петрол поевтиня с над 2%, завършвайки деня на цена от $46.80 за барел. 


Magellan Midstream Partners Дневна 

Компанията се занимава с транспорт, съхранение и дистрибуция на петролни продукти и цената и се намира до нива на подкрепа около $65, което очакваме да даде отскок на акцията за ново поскъпване. Необходимо е да видим образуване на по високо дъно от цената, докато индикатора Стохастик формира възходящо пресичане. Това ще ни покаже началото на възходящото движение, а пробив на 50 дневната тренд линия ще потвърди обръщане на тренда и начало на по-дългосрочно поскъпване на акциите.

EUR/USD – Дневна 

След пробива над нивото 1.15 валутната двойка затвърди възходящото си движение като цената достигна до три годишен връх и се готви да тества психологическото ниво  1.20. Импулсно движение продиктувано от изказване на председателя на ЕЦБ Марио Драги доведе до поскъпване над локалния максимум, което допълнително даде тласък на цената към по-високи стойности. Индикаторът MACD показва сигнал за начало на нова възходяща вълна. Подходящи нива за покупка са макро корекции до тест на възходящи тренд линии и нива на подкрепа.

XAU/USD Дневна 

Несигурността на финансовите пазари все повече водят до инвестиции в активи убежища, какъвто е златото. Апетитът към по-надеждна инвестиция доведе до пробив над силната съпротива при 1300 долара за тройунция, което улесни пътя към поскъпване до $1400. Индикаторът RSI започва да навлиза в зоната на свръх купен пазар, което от своя страна сигнализира за предстояща корекция. Това може да доведе до тест на нивото 1300, за да се потвърди пробива, което ще ни даде възможност да влезем в дълга позиция. Поевтиняване на ценния метал под 1250 ще покаже силен натиск от пазара и ще още не е готов за ново поскъпване.

NASDAQ – Дневна 

Технологичният индекс е слабо волатилен и не може да поеме в ясно изразена посока, за което говорят стойностите на индикатора ATR, който измерва силата на пазарните движения. Очакваме при покачване на ATR над 25 да видим силни движения, които да начертаят бъдещата посока на индекса. В момента Nasdaq е подкрепен от 50 дневната средна, която действа като подкрепа, докато от горна страна има низходяща линия на съпротива, която ако бъде пробита, ще улесни достигането до нов исторически максимум от над 6000 пункта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | долар | пазар | паунд | йена | валути

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини