Една от най-големите борси за bitcoin в Китай затваря

Няма официално искане от страна на правителството, но има спекулации за устни нареждания

16:28 15.09.2017
Една от най-големите китайски борси за търговия с bitcoin – BTC China, ще спре да работи на 30 септември. В официално съобщение се посочва, че решението на оператора е свързано със спекулациите, че регулаторите в Китай ще затворят борсите за търговия с електронни валути. Миналата седмица централната банка забрани първичното публично предлагане на крипровалута (ICO).

На своя сайт BTC China публикува информация, че спира всички търговски сделки в края на месеца. Борсата заявява, че действа в духа на забраната за ICO, която бе въведена от централната банка миналата седмица, но не даде индикация, че е получила директно нареждане да затваря.

Засега няма информация дали и други китайски борси планират да прекратят работа. Засега пазарът не реагира на тази новина. Към 16 ч. цената е 3350 долара за bitcoin, което дори е малко над нивото на затваряне в четвъртък.

Двигателят на bitcoin от началото на тази година, откогато отчете около 300% ръст, е именно търговията в Китай. Там криптовалутата е популярна, защото дава възможност да се прехвърлят средства, без да минават през финансовата система на страната и да не бъдат регулирани, или поне слабо регулирани.

По информация на USA Today регулаторите в Шанхай са дали устни нареждания на борсите да спрат търговията. Ако и други борси решат да затворят, това би довело до рязък спад в цената, смятат анализатори. В момента 90% от световната търговия се осъществява в Китай.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | Bitcoin | китайска борса | BTC China

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини