Подредиха най-влиятелните държави за 2017 г.

Подреждането на британската компания за политически консултации "Портланд комюникейшънс" е въз основа на постиженията с невоенни средства

Британската компания за политически консултации "Портланд комюникейшънс" обяви класацията си за най-влиятелните държави за 2017 г. Подреждането отчита влиянието, постигнато с невоенни средства. Вземат се предвид критерии като откритост, толерантност, външна политика, култура, образование, дори кулинария.

Класацията Soft Power 30 (от англ. - Нежна сила) се основава на няколко ключови критерии като международния авторитет на страната, нейната дипломатическа мрежа, влиянието в интернет и отношението към чуждестранните туристи. Тя обхваща 30 държави в света.

Ето и кои са страните в Топ 30:

30. Турция

29. Бразилия

28. Унгария

27. Чехия

26. Русия

25. Китай

24. Полша

23. Гърция

22. Португалия

21. Южна Корея

20 . Сингапур

19. Ирландия

18. Нова Зеландия

17. Финландия

16. Белгия

15. Испания

14. Австрия

13. Италия

12. Норвегия

11. Дания

10. Холандия

9. Швеция

8. Австралия

7. Швейцария

6. Япония

5. Канада

4. Германия

3. САЩ

2. Великобритания

1. Франция


Франция оглавява класацията за първи път, след като през миналата година е била на 5-о място, а през 2015 г. - на четвърто.

Изкачването на Франция на челната позиция отчасти се обяснява с динамиката, която се влива с избора на 39-годишният центрист и проевропеец Еманюел Макрон за президент. Този подход в международен план, обаче, не би бил възможен без историческата доминация на страната и без нейната дипломатическа мрежа, която се смята за една от най-развитите в света. 

Освен това, Франция остава особено привлекателна туристическа дестинация. Миналата година тя е била посетена от 82,5 милиона туристи, въпреки атентатите от 2015 г. досега, които отнеха живота на близо 230 души, подчертават авторите на изследването. 

Появата на Доналд Тръмп на власт, според тях, обяснява защо САЩ отстъпиха първото място, което заемаха през 2016 г. Те вече са трети в списъка. 

Великобритания запазва второто място, след като миналата година отстъпи челната позиция заради Брекзит и несигурното си бъдеще след излизането от Европейския съюз. 

Последните в списъка се оказват Бразилия заради редицата корупционни скандали и Турция заради опита за преврат от 15 юли м.г. и последиците след него.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: класация | държави | влияние | Soft Power 30 | Портланд Комюникейшънс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини