Соломон Паси: Китайска и френска компании имат интерес към "Белене"

Проектът ще се случи бавно като влизането ни Европейския съюз и НАТО, но ще стане, смята той

12:41 07.06.2017

В България може да бъде построена първата частна ядрена централа. Това каза бившият външен министър Соломон Паси, който коментира темата с АЕЦ "Белене" по време на международния форум „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“. Той подкрепя идеята целият проект да се изгради с частни капитали. Българското правителство вече заяви, че няма да изгражда централата с пари от бюджета и ще търси стратегически инвеститор.

По думите на Паси интерес да инвестират в българския АЕЦ проявяват две водещи световни компании в областта на ядрената енергетика. Това са Китайската национална ядрена корпорация и „Електрисите дьо франс“. Последната е най-големият оператор на ядрени централи в Европейския съюз и света.

Паси коментира възможността на площадката на АЕЦ „Белене“ да бъде изградена нова ядрена централа на базата на двата реактора, произведени от „Росатом“. Според него има такова предложение и то е на посочения по-горе китайски инвеститор.

“Когато има частен риск, тогава частното лице отговаря за този риск, а държавата не носи тази отговорност и нещата се развиват по законите на красотата и пазарната икономика. Ние дълбоко вярваме в пазарната икономика и ако оставим тя да развива нашите проекти ще вървят на добре”, каза още Соломон Паси.

Според него традицията у нас нещата да се случват бавно ще бъде спазена и при изграждането на новата ядрена мощност. „Така беше и с НАТО, и с Европейския съюз, така ще бъде и с Еврозоната, за която имаме радостна новина отскоро“, заяви Паси, цитиран от БГНЕС.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ | ядрена централа | ядрена енергетика | Соломон Паси | форум

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини