Захариева: Нашата цел е всички държави от Западните Балкани да влязат в ЕС

Това е и тема на българското председателство, каза външният министър

13:05 02.09.2017
Нашата основна цел във външната политика е всички страни от Западните Балкани, когато са готови, да бъдат членове на ЕС. Това каза пред журналисти във Варна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от Фокус.

“Регионът все още е нестабилен и се радвам, че един от основните приоритети на Европейската служба за външна дейност е Балканският полуостров. Това се случва за първи път от 11 години, което означава, че когато сме фокусирани, България може да прави външна политика“, каза Захариева.

Според нея фактът, че Балканите са един от петте приоритета на Европейската служба по външна политика показва, че когато сме организирани, можем. „Това е и тема на българското председателство, но е много по-дългосрочна цел“, отбеляза външният министър.

По отношение на бежанската криза тя коментира, че Европейският съюз е семейство. „В едно семейство трябва да се подкрепяме и в трудните, и в добрите моменти. Това е и целта на нашия премиер. Той е много активен в ЕС и неговият глас се чува. Не трябва да си затваряме очите пред трудностите, не трябва да си затваряме очите, че това не са бежанци, а вече са нелегални мигранти“, каза министър Захариева.

По думите ѝ трябва да се предприемат общи мерки, фокусирани върху държавата на произход и държавите на транзит. „Да покажем ясно на тези хора, че само по правилата те ще имат шанс да живеят в ЕС. Трябва заедно в диалог да решаваме нещата. Смисълът на Европа е солидарност и ценности, не само фондове“, подчерта Екатерина Захариева.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Екатерина Захариева | Западни Балкани | Балкански полуостров

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини